Рч Спектър

GSMA лобира за по-голям и по-евтин радиочестотен спектър

Владимир Владков

Преди конгреса WRC-19 индустриалната група GSMA лобира в полза, естествено, на мобилната индустрия. Основното притеснение на GSMA е дали ще има достъп до широк спектър на разумни цени. Това е и изискването на българските оператори към държавата, като у нас те са допълнени от желание за сериозно опростяване и улесняване на строителните процедури.

19-ата Световна конференция по радиокомуникации на ITU WRC-19 ще се проведе през ноември, но лобиращите групи се организират отрано. Цената и достъпът до РЧ спектър е постоянен проблем, но за разгръщането на 5G този въпрос е още по-важен.

GSMA "отвори два фронта" по темата. Първият включва отворено писмо, озаглавено "Предоставяне на по-голяма добавена стойност за обществото на WRC-19". Както посочва писмото, напредъкът на 5G е обвързан директно с човешката цивилизация, а предупреждението на GSMA е, че всеки провал на тези мрежи ще доведе до сериозни последици за обществото.

Втората инициатива е под формата на доклад, в който едно от заключенията е "Високите цени на РЧ спектър оставя милиони без връзка". В презентацията на GSMA се обяснява, че "негативното въздействие на високите цени на спектъра върху потребителите вече не подлежи на съмнение".

"Търговете за РЧ спектър вече не могат да се разглеждат като "дойни крави", каза Брет Тарнутцер, ръководител на отдел "Спектър" в GSMA. - Всяко правителство, което се стреми да определи такива цени за спектъра, че да увеличи максимално приходите си, ще го прави с пълно съзнание, че действията му ще имат отрицателни последствия върху гражданите и развитието на мобилните услуги. Вече имаме ясни доказателства, които показват, че ограничаването на финансовата способност на операторите да инвестират в мобилни мрежи ще навреди на милиони потребители."

GSMA обаче рискува да "пресоли яденето" с тези два опита да оказва натиск върху силите, които биха могли да направят по-евтино придобиването на най-важния спектър, а призивите за филантропия не носят добър имидж на печелившата все още индустрия. Има други добри аргументи в полза на освобождаването на повече радиочестотен спектър, които не позволяват "изпразването на джобовете" на оператори на всеки няколко години.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X