Мобилни Услуги

Бъдещите 5G тестове на Теленор България ще са в производството и други сектори

Владимир Владков

Мобилният оператор Теленор ще продължи да проучва възможните приложения на 5G технологията у нас до края на годината, когато изтича временния лиценз, даден от КРС. Досега компанията тества приложението на 5G в здравеопазването чрез дистанционен преглед с помощта на VR очила, в кулинарията чрез отдалечено менторство от страна на шеф Андре Токев и в развлекателната индустрия чрез излъчването на живо на концерта на Орлин Павлов в Пловдив.

"Резултатите от тестовете показаха потенциала на услугите, базирани на технологията от ново поколение в различни сфери на икономиката и ежедневния живот на потребителите", заяви главният технически директор на Telenor България Владимир Радойчич на събитието Парк Офис в София.

"Благодарение на 5G връзката над 11 000 души са наблюдавали във Facebook медицински преглед от разстояние. "Видеото за менторската сесия в областта на готварството достигна до над 16 000 във Facebook. Повече от 2200 потребители гледаха на живо и с висока резолюция концерта на Орлин Павлов в приложението MyTelenor, а над 1000 потребители успяха лично да се докоснат до възможностите, които предлага 5G. До този момент в тестовете сме употребили почти 4000 GB данни", каза още Радойчич, като допълни, че създадения в парка "Заимов" офис много потребители са тествали осигуряването на високоскоростна wi-fi свързаност през 5G клетка. "По време на тестовете многократно регистрирахме скорост за сваляне от над 1 гигабит в секунда", заяви още техническият директор на Telenor България.

"Предварителните резултати от тестовете на 5G са много окуражаващи. Много сме доволни и от представянето на нашия екип, каза Радойчич. - Продължаваме позитивния си диалог с българските институции относно освобождаването на необходимия радиочестотен спектър и за нужните промени в строителните регулации, без които развитието на мобилните технологии от ново поколение в страната ще бъде много трудно", допълни той. Третият проблем, който може би ще бъде решен по-лесно, е намаляване на цените за радиочестотните ресурси, нужни за 5G мрежата. Наскоро, на 12 септември 2019 г., Министерският съвет реши на свое заседание, че ще освободи радиочестотния спектър за нуждите на 5G мрежите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X