Рч Спектър

GSMA предупреди, че протекционизмът е риск за бъдещето на 5G

Владимир Владков

Асоциацията на телеком доставчиците GSMA подкрепи употребата на микровълновия обхват (mmWave) за 5G услуги, които ще стимулират икономическия ръст с още $565 милиарда до 2034 г. Организацията обаче предупреди, че тази сума ще бъде много по-малка, ако продължат опитите за блокиране на използването на някои честоти от космическата индустрия.

В последната си прогноза за глобалното въздействие на 5G организацията GSMA предвижда огромно влияние върху БВП на развиващите се региони, ако там бъде осигурен достъп до милиметровия РЧ спектър.

До 2034 г. БВП на страните от суб Сахарна Африка ще се увеличи с $5,2 милиарда в резултат на наличието на 5G мрежи и услуги. В развиващите се икономики в Югоизточна Азия допълнителния принос на новите мрежи ще е $45 млрд., а ефектът върху страните от Латинска Америка се оценява на $20,8 милиарда.

Глобално споразумение за употребата на микровълновата технология ще бъде обсъждано на Световната конференция по радиокомуникации в Египет, която започва в края на октомври и продължава почти месец.

В изявление на GSMA по повод подготовките за това важно събитие се казва, че "протекционистичното поведение" от някои играчи от космическата индустрия заплашват да унищожат голяма част от ефекта на 5G върху икономическия растеж.

В него се добавя, че това поведение на космическата индустрия е "предупредителен звънец, отекващ в целия свят на мобилните комуникации".

Сред критиците на използването именно на тези микровълнови честоти за 5G са НАСА и Националната океанографска и атмосферна асоциация на САЩ, които твърдят, че технологията ще смущава събирането на данни, свързани с климата и прогнозата на времето.

Шефът на отдела за РЧ спектър в GSMA Брет Тарнуцер заяви, че асоциацията не може да позволи дезинформацията и протекционистичното поведение на космическата индустрия да "дерайлира" 5G революцията. "Свръх протекцията ще ограничи спектъра, нужен за 5G, като това ще има сериозни последици за цялото общество. Това може да забави с цяло поколение икономическите ползи и иновации, придружаващи ултрабързите мрежи", каза още Тарнуцер.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X