Рч Спектър

Германският регулатор дава на мобилните оператори бивши ТВ честоти

Владимир Владков

Германия завърши "прочистването" на радиочестотния обхват 700MHz, който доскоро се използваше за разпръскване на радио и телевизионни програми, като операторите вече могат да използват тази лента за подобряване на покритието на мобилните мрежи.

В изявлението на регулатора Bundesnetzagentur пише, че използването на този обхват за мобилни услуги ще предостави по-добро покритие в селските и отдалечени райони заради по-големия обхват на радиопредаването, осигурен от тази честота.

РЧ спектър бе предложен на публичен търг още през 2015 г., като различни честоти спечелиха Deutsche Telekom, Telefonica Германия и Vodafone Германия.

Освобождаването на РЧ обхват 700MHz бе наредено от Европейския съюз, като то трябва да бъде осъществено до 30 юни 2020 г., освен ако дадена страна не получи разрешение за удължаване на срока с още 2 години. Точно такава е ситуацията с България.

Превключване от DVB-T към DVB-T2
Използването на технологията DVB-T2 позволява наземното цифрово радиоразпръскване да става в оставащия честотен обхват 470 до 694 MHz.

При търга за определяне на честоти през 2015 г. операторите, спечелили честотни ресурси от 700 MHz, са задължение да постигнат мобилно покритие на поне 97% от домакинствата в Германия във всяка провинция, и 98% на национално ниво до 1 януари 2020 г. Освен това пълното покритие на основните пътища също трябва да бъде осигурено.

В този случай могат да бъдат постигнати нива на преноса от поне 50 Mbps на антенен сектор. Домакинствата трябва да имат възможност да получат поне 10 Mbps скорост.

След като операторите вече могат да използват закупените РЧ в обхвата 700 MHz, те трябва да следят дали не смущават радио и ТВ излъчванията на чужди оператори в райони, които са близо до границите със страни, в които процесът не е приключил.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X