Мобилни Услуги

GSA: 5G постигна важни етапи при мрежите и устройствата през 2020 г.

Владимир Владков

Глобалната асоциация на доставчиците на мобилно оборудване (GSA) обяви, че през 2020 г. са реализирани значителни инвестиции за развитие и разгръщането на 5G технологията в световен мащаб, като в момента 85 мрежа вече работят и предоставят услуги, а устройствата, които поддържат 5G мрежи, са над 300. GSA потвърди, че е привлякла много нови пълноправни и асоциирани членове, които са се включили в работните групи и изследователски програми.

"5G продължава да се развива по график и е на път да се превърне в една от най-бързо възприетите мобилни технологии досега. През 2020 г. светът видя достигане на няколко важни етапа след редица разгръщания на 5G мрежи и пускания на 5G устройства на пазара. На фона на безпрецедентната глобална пандемия и предизвиканите от нея икономически смущения, мобилната индустрия продължава да отчита все повече спектрални ресурси, разпределен за 5G, повече разгърнати мрежи и повече устройства на пазара. Тази инерция се отразява и в увеличаването на 5G абонаментите по целия свят", коментира Джо Барет, президент на GSA,

GSA публикува доклада си за 2020, отбелязвайки постиженията на 5G през годината:
  • Операторите инвестират в 5G мрежи, като 5G услуги вече се предлагат в целия свят. До средата на декември 2020 г. общо 412 оператори от 131 страни/ територии са инвестирали в 5G, а в света действат общо 806 обществени LTE мрежи. 5G услуги са пуснати във всички региони, като 85 мрежи са в страни от регион EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), 35 в страни от Азиатско-Тихоокеанския регион и още 15 - в Северна и Южна Америка.
  • 5G вече се внедрява и в частни мрежи. От 185 внедрявания на частни мрежи и пилотни проекти, следени от GSA, 65% използват технология LTE, 28% са внедрили 5G, а още 7% използват комбинация от LTE и 5G.
  • Правителствата продължават да освобождават РЧ спектър за 5G, а операторите започват да го използвали много бързо. В спектъра в С-обхвата са дадени лицензи на 136 оператори, много от които вече ги използват. При микровълновия РЧ диапазон (mmWave на 26/28 GHz) да дадени 85 лиценза, от които 24 са използвани за разгръщане на услуги (някои в начален етап).
  • Обхватът 700 MHz става все по-важен за осъществяване на покритие. До края на 2022 г. се очакват 36 търга и разпределяне на честотите в този диапазон.
  • Бързо нарастване на броя и на типовете 5G устройства, които се пускат на пазара. 519 5G устройства са обявени от 104 производители, като от тях 303 вече са в търговските мрежи, при едва 162 в края на юли т.г. 20 са форм факторите на тези устройства, като доминират смартфоните и потребителското оборудване (CPE) за фиксиран безжичен достъп (FWA).

Гледайки напред към 2021 г., GSA прогнозира повече активност в областта на РЧ спектър, с над 75 търгове и разпределяния на честоти, очаквани до края на 2022 г. При текущите темпове на растеж GSA смята, че над 500 търговски устройства ще се появяват на пазара до края на 2021 г . Очаква още, че ще има над 200 стартирани 5G мрежи въз основа на текущата "траектория" на внедрявания. GSA смята, че през следващата година ще видим разгръщането на все повече самостоятелни 5G (SA) мрежи. Mакар че до момента в експлоатация за пуснати само три такива мрежи, още 56 оператора са известили, че инвестират в технологията, от които 13 вече са започнали внедряване.

През 2020 г. GSA сформира нови работни групи, фокусирани върху фиксирания безжичен достъп и частните мобилни мрежи. Тези дейности разширяват обхвата на програмите на GSA и надграждат резултатите от GSA Spectrum Group, най-големият екип за подкрепа на един спектър в мобилната индустрия, представляващ екосистемата от доставчиците в дискусиите за 4G и 5G спектъра с правителства, регулатори и други органи, отговарящи за политиката в тази област

Организацията създава над 130 доклада на година, като през 2020 г. добави в своята база данни GAMBoD информация за 4G и 5G чипсети, а през 2021 г. планира да добави и нови продукти и инструменти за анализ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X