Мобилни Услуги

Сложността на 5G устройствата може да затрудни значително производителите

Александър Главчев

Доставчиците на устройства трябва да се справят с поредици от сериозни трудности, за да посрещната задаващата се 5G експлозия. Това заключват анализаторите от ABI Research. Прогнозата е базирана на анализ (проведен от Yole) на компонентите, използвани в девет 5G смартфона от второ поколение. Основната промяна в тях е прехвърлянето радиочестотния контролен интерфейс, RF Front-End Control Interface (RFFE), в посока напълно интегрирани решения.

"Пазарът на 5G смартфони е готов да се разшири бързо през следващите 12 месеца, като много мобилни производители искат бързо да развият своите продуктови линии. Въпреки това пред доставчиците на смартфони стоят множество изключително сложни предизвикателства, които те трябва да преодолеят, за да реализират напълно експлозията в търсенето от 5G на всички нива ", споделя Дейвид Маккуин, изследователски директор в ABI Research.

Преминаването към 5G изисква интегриране на целия дизайн на клетъчната радиосистема в устройствата на OEM производителите, от модемите до антените, адресирайки всички аспекти на ефективността ѝ. Това включва интегрирането на нови 5G модеми и RFFE компоненти и функционалности, което води до съществени промени в дизайна на мобилните устройства. "OEM производителите на смартфони намират тази промяна за особено предизвикателна, тъй като прави процеса на снабдяване с RFFE компоненти и дизайна на системата по-сложен от всякога. Ако не бъде адресирано адекватно, натоварването, породено от сложността на прилагането на 5G, може да доведе до няколко проблема, включително продължителни цикли на разработване на продукти, по-скъпи устройства и огромни ограничения в индустриалния дизайн на устройствата", предупреждава Маккуин.

Производителите ще трябва да рационализират делегирането на поръчките на радио модемо от няколко доставчици и най-важното - да се уверят, че избират подходящия партньор, посочва анализаторът. "По-специално, той трябва да бъде с доказано, изпитано RFFE портфолио и обширна 5G пътна карта. Делегирането носи предимства, много от които стават все по-резки с прехода на пазара към 5G устройства."

Хардуерните анализи са показали още, че вече има признаци, че няколко OEM производители се отдалечават от сглобяването на компоненти и възприемат цялостни дизайни. Според ABI Research в момента Qualcomm е единственият, който може да предложи пълна продуктова гама. Въпреки това проектирането на радио модеми от трети страни занапред ще се превърне в основен подход за много от най-големите световни производители на смартфони. Затова очакванията са скоро към Qualcomm да се присъединят и други доставчици.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X