Мобилни Услуги

Ericsson пусна софтуер за лесна миграция към Standalone 5G

Владимир Владков

Доставчиците на комуникационни услуги вече могат да се възползват от пълния потенциал на технологията 5G New Radio (NR), залагайки на софтуера Standalone 5G NR на Ericsson за средните и ниските радиочестотни обхвати. От юни всички потребители на компанията в света ще имат достъп до него.

С помощта на този софтуер телекомите ще могат да оперират 5G NR без нуждата от поддръжка на сигнализация от прилежащата LTE мрежа. "Това ще позволи на операторите да добавят 5G NR към съществуващите 4G сайтове с опростена архитектура, или да разгърнат 5G в нови райони като фабрики, за да поддържат корпоративни приложения и услуги. Цялото оборудване Ericsson Radio System, което е инсталирано след 2015 г., може да поддържа Standalone 5G NR само чрез софтуерна инсталация", обясняват от Ericsson.

Досега 5G мрежите бяха изграждани само в режим Non-standalone (NSA), при който прилежащият 4G мрежов слой поддържа необходимата сигнализация. "Истинският" 5G режим Standalone 5G NR премахва тази 4G зависимост, като осигурява по-бързо свързване, по-просто управление на мобилността и незабавен достъп до широк набор от 5G честоти, предоставяйки по-добро потребителско изживяване.

"Самостоятелният" 5G NR режим ще даде възможност за задействане на приложения, които изискват ниска латентност - разширена и виртуална реалност (AR / VR), интелигентни фабрики и свързани превозни средства. Със супербързо време за реакция, устройство в режим Standalone 5G NR може да се свърже 6 пъти по-бързо към 5G мрежа от устройство, работещо в режим NSA.

"През последната година работихме в тясно сътрудничество с много клиенти за успешно внедряване на Non-standalone 5G. Тези 5G мрежи осигуриха по-висока скорост на данни и нови бизнес сценарии. Сега правим следващата стъпка в развитието на 5G, като предоставяме софтуера за поддръжка на самостоятелни 5G NR мрежи, откриващи пътя за още повече бизнес сценарии и приложения", заяви Пер Нарвингер, шеф на отдел "Product Area Networks" в Ericsson.

Сред операторите, които са тествали софтуера в своите търговски мрежи, са T-Mobile и австралийският Telstra. Ericsson завърши тестовете за оперативна съвместимост с ключови партньори в екосистемата, включително Qualcomm Technologies и MediaTek. Очаква се автономните 5G устройства да станат достъпни по-късно през 2020 г.

"Qualcomm Technologies и Ericsson си сътрудничат в основните етапи от развитие на 5G, за да помогнат за подготовката за следващата фаза на 5G комерсиализацията. Разгръщането на 5G продължава в световен мащаб и съвместно с Ericsson ще дадем възможност на световните OEM производители и операторите бързо да въведат търговски 5G през тази година, като използват Standalone 5G", заяви Дурга Малади, старши вицепрезидент и генерален мениджър за "4G / 5G" в Qualcomm.

На снимката - дрон, използва за проверка на складови наличности в 5G свързана фабрика. Снимка: Ericsson
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X