Мобилни Услуги

Ericsson и Magyar Telekom стартираха 5G мрежа в Унгария

Владимир Владков

Някои квартали на Будапеща първи се възползват от новите високоскоростни услуги

Унгарският оператор Magyar Telekom и Ericsson стартираха комерсиална 5G мрежа в Унгария, като първите услуги са достъпни в някои квартали на Будапеща, както и в централния офис на унгарския телеком. За мрежата са използвани готови за 5G продукти и решения от серията Ericsson Radio System.

Комерсиалният старт на 5G мрежата се случва само две седмици, след като Magyar Telekom си подсигури нужния РЧ спектър в диапазона 3,5GHz в търга, проведен на 26 март. Мрежата ще бъде достъпна за абонати на телекома през "готови за 5G" устройства, чрез които могат да се възползват от новото поколение безжична свързаност. Сред обявените на сайта на унгарския оператор устройства са LG V50 Thinq 5G и HUAWEI MATE 20X 5G DUAL SIM, като и двата се предлагат на 22 месечни вноски (съответно за около 44 евро /месец и 48,6 евро/месец).

Първите райони в Унгария с 5G покритие

© Magyar Telekom

Първите райони в Унгария с 5G покритие


"Magyar Telekom отдавна се подготвя да пусне 5G, след като проучи както бизнес възможностите, така и 5G технологията и оперира съвместно с Ericsson тестова мрежа в продължение на шест месеца. Това ни позволява да стартираме търговска услуга бързо след получаване на лиценза за радиочестотите. 5G осигурява на нашите клиенти по-висока скорост на предаване на данни и по-ниска латентност, както и връзка на много нови устройства, а 5G ще се превърне в платформа за нови приложения и възможности както за индустриите, така и за отделните лица", коментира Тибор Рекаси, изпълнителен директор на Magyar Telekom.

"Особено в условията на криза мобилните мрежи са по-критични от всякога. Всички ние разчитаме на тях да останат свързани и в безопаснсот, от спешни и здравни услуги до комуникации в семейството. 5G отваря възможности, както никога досега, от отдалечена медицинска помощ, незабавни спешни услуги, дронове, доставящи консумативи, всичко, което може да подкрепи обществото по време на пандемия", добавя Аран Бансал, президент на Ericsson за Европа и Латинска Америка.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X