Мобилни Услуги

Операторът 3 стартира 5G маратона с безплатна 5G услуга

Владимир Владков

Въпреки че все още няма голям брой базови станции и устройства, операторът Three (3) завърши своето британско 5G портфолио с надграждане на свързаността, без да иска допълнителна такса от съществуващите потребители.

Компанията загуби позиции спрямо конкурентите през последните 6 месеца, но това може да се промени. Покритието е лошо, проникването сред потребители е на ниски нива, а смартфоните все още са скъпи. След като Samsung обяви новата си флагманска серия с 5G, Apple би трябвало да пусне през септември разнообразни достъпни устройства. Така че Three може и да се възползва навреме от 5G еуфорията.

"Завидната позиция на "3" в 5G спектъра представя на телекома златна възможност да се постигне мащабът, чрез който той се стреми да предизвика по-големи конкуренти и да се насочи към нови пазари, коментира Кестър Ман от CCS Insight. - Основен фокус в маркетинга за Three през тази година вероятно ще е свързана със скоростта и вече говори за 5G услуга, два пъти по-бърза от тази на конкурентите. Това би могло да предизвика PR война с конкурента EE, която в значителна степен се възползва от мрежовото лидерство в собствения си маркетинг, откакто за пръв път пусна 4G през 2012 г."

В края на февруари и четирите мобилни оператора във Великобритания ще има работещи мобилни 5G предложения. Операторът Three каза, че ще пусне услуга в 65 града в цялата страна, а 5G услугата ще е безплатна за всеки потребител, който си е купил съвместимо с 5G устройство.

Това е интересно изявление на Three. O2 и Vodafone вече казаха, че за 5G свързаността няма иска допълнително заплащане за някои 4G тарифи, а само EE ще таксува клиентите си за удоволствието да използват най-бързото поколение, предлагано на пазара. Планът 5E на EE включва три заменяеми елемента, но струва допълнителни 10 лири на месец и тъй като няма опция да има само 5G свързаност, това е премийно заплащане без значение какво казва телекомът.

Three обикновено се стреми да разруши актуалното състояние на британския мобилен пазар, като предлага или агресивни цени, или модели за потребление на данни, като сега явно ще използва същата стратегия. O2 и Vodafone поставиха разумни цени за 5G свързаност (съответно 35 лири и 30 лири) за планове за неограничени данни, използвани само през SIM карта, докато Three навлиза на пазара с 22 лири на месец за абонаментни планове и 25 лири за предплатена услуга.

Шефът на Three Дейв Дайсън коментира, че честотите, които държат телекомите, са много голямо предимство в 5G ерата. Three държи 100 MHz от съседни спектрални честоти в средния РЧ спектър, както и някои полезни лицензи във високия спектър. Това дава възможност на Three да "разтресе"пазара, но трябва да убеди потребителите, че това ще е достатъчно да забравят 4G ерата.

Според най-новите статистически данни на Opensignal, Three има най-лошата 4G достъпност във Великобритания, най-лошото изживяване с мобилно видео, предпоследно място по отношение на качването, най-голямата латентност. Положителното е, че демонстрира най-бързата скорост за сваляне от 3G. Основната маса потребители на компанията са чувствителни към цени клиенти от градовете, които интензивно използват данни. Ако иска да подобри пазарния си дял, операторът трябва да привлече и друг тип потребители.

Снимка: Three UK
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X