Мобилни Услуги

10 неща, които могат да влошат сигнала до вашия смартфон

Владимир Владков

Няколко доклада през последните три години отбелязват, че потребителите се сблъскват с все по-лошо покритие, използвайки своите смартфони. Предизвикателството за мобилните оператори е, че възприеманото от клиентите им покритие рядко отразява качеството на мрежата, която операторите изграждат и управляват, а се дължи по-скоро на качеството на смартфоните, които хората използват. Както показва ново проучване на Strand Consult, качеството на смартфона, комбинирано с това как се използва и конфигурира той, е по-големият "виновник" за лошото изживяване, а не мобилната мрежа.

Ето и 10 причини, които влошават сигнала до вашия телефон:

1. Грешен модел телефон. Има много големи разлика в качеството на антените, вградени в телефоните. Що се отнася до iPhone 5 и Samsung Galaxy S3, предишните версии на тези телефони са се представили по-добре в голямо проучване на качеството на телефоните, проведено от професор Герт Фролунд Педерсен от университета в Олборг, един от водещите световни институти за изследване на антени в телефоните.

2. Твърде много приложения. Колкото повече приложения инсталирате, с толкова по-лошо покритие ще се сблъсквате. Приложенията създават нежелан шум за полезния сигнал.

3. Безплатни приложения. Безплатни игри от типа на Angry Birds не струват и стотинка, но са пълни с реклами, които "изяждат" пропусквателния капацитет на вашата мобилна връзка и могат да допринесат за лошо покритие на вашия телефон.

4. Отворени непрекъснато приложения. Много добра идея е да бъдат затворени приложения, които не се използват. В противен случай дори да не го ползвате, приложението все още може да изпраща и получава сигнали от мрежата.

5. Твърде много приятели във Facebook или по-малко, но много активни. Ако имате много приятели, които непрекъснато актуализират състоянието си във Facebook, това може да повлияе негативно върху мобилното ви изживяване.

6. Вашата операционна система. Дори и да сте сигурни, че версията на операционната система е актуална, рискувате новата версия всъщност да е по-лоша от старата. Плюс това трябва да сте сигурни, че инсталирате правилните актуализации. Android се предлага в множество версии, но всеки производител на телефони ги адаптира по различен начин.

7. Samsung Galaxy S3 не е Samsung Galaxy S3. Мобилните телефони се произвеждат в широка световна производствена мрежа и верига за доставки. Същият телефон може да бъде направен с различни компоненти от алтернативни доставчици. Моделът, който се продава в отделните страни, може да е различен, а на големите пазари могат да се продават и различни варианти. "Има поне 10 варианта на същия Samsung Galaxy S3, обясняват от Strand Cosult. - Вашият вариант може да не е оптимален за вашата мрежа."

8. Час пик. По време на пиков трафик една и съща мобилна радиомачта трябва да обслужва повече потребители, така че качеството за отделен потребител може да се влоши. Все едно да искате да се качите в пълен влак по време на час пик.

9. Пътувате с влак. Металните рамки около прозорците във вагоните и свързаните с тях материали могат да "убият" мобилните сигнали. Когато влакът се движи бързо, вашият телефон може трудно да превключи между отделните базови станции.

10. Доставчик на телекомуникационни услуги. "Няма такова нещо като най-добрата мрежа, твърдят консултантите от Strand Consult. - Мрежата, която е най-подходяща за вас, зависи от това какво е покритието там, където използвате телефона си. Следващия път, когато почувствате слабо покритие, погледнете телефона си. Не забравяйте, че има много неща, които могат да повлияят върху изживяването ви извън самата мрежа." Освен аналитичните доклади на Strand Consult, редица институции също признаха ролята, която смартфоните играят за качеството на покритието.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X