Мобилни Услуги

Поскъпването на флагманските смартфони е заплаха за пазара на SIM карти

Владимир Владков

Увеличаващите се разходи за устройства ще намалят броя на заменените SIM карти, което допринася за и без това затруднения пазар на SIM карти. През 2018 г. са били доставени 5,53 милиарда SIM карти, с което бе отбелязано първото глобално намаление на годишните доставки на SIM карти след повече от 5 години. Освен все по-трудните пазарни условия вероятно ще доведе до ново намаление през 2019 г. от приблизително -0,1% на годишна база.

2018 и 2019 г. пазарните условия в регион APAC са особено затруднени. В Китай предизвикателствата се дължат на намаляването на таксите за роуминг, които са били основен двигател за множеството SIM карти на един човек. В Индонезия предизвикателствата са предизвикани от регламентите за регистрация на лични документи, а в Индия - заради консолидирането на пазара на мобилни мрежови оператори и от края на 4G промоциите. Значителното намаление на SIM картите в тези три страни обаче ще бъде почти компенсирано от увеличеното търсене на eSIM за хибридни смартфони, най-вече от типа на XR и XS на Apple (а по-късно тази година и в новата гама 11) и в Pixel гамата на Google. Ще продължи и растежът в сектора M2M / IoT благодарение на увеличаването на интегрирането на eSIM в автомобилите.

Успехът на eSIM и нивата на нейното активиране са области, в които водещите играчи от екосистемата, включително Gemalto (компания от групата Thales), IDEMIA, G + D, Valid, Samsung и Infineon, следят внимателно ситуацията, опитвайки се да разберат потенциалните въздействия на eSIM върху съответния бизнес със заменяеми физически SIM карти. "Всяко въздействие на eSIM в краткосрочен план ще е минимално. еSIM трябва да се разглежда като дългосрочен проблем за SIM пазара, като спадналият темп на заместване на SIM картите се дължи на увеличаване на цените на смартфоните", заявява Фил Сили, директор изследвания в ABI Research.

ABI Research прогнозира, че пазарът на заменяеми SIM карти ще бъде повлиян само незначително от eSIM през прогнозния период, приключващ през 2024 г., поради продължаващото пускане на устройства с двойна поддръжка на SIM(слот за SIM карта и eSIM) и ниско ниво на готовност за eSIM функционалност от страна на мобилните оператори. В прогнозния период доставките на заменяеми SIM карти намалява от 5,2 милиарда през 2019 г. на 5 милиарда през 2024 година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X