Мобилни Услуги

Huawei проучвала руската операционна система за свои таблети

Владимир Владков

Huawei била започнала разговори с руското Министерство на съобщенията за инсталиране на операционната система "Аврора" на таблетите на компанията, съобщава Reuters.

Според два източника на агенцията, Huawei обмисляла да инсталира операционната система на 360 хиляди свои таблета, чрез които ще се проведе преброяване на населението на Русия, организирано от телеком оператора Ростелеком, собственика на "Аврора" (базирана на финландската Sailfish).

Сътрудничеството може да доведе до инсталиране на "Аврора" на таблетите на китайския производител през август 2020 г. Това ще е голям ход за Huawei, който продължава да търси алтернатива на Google Android. Компанията се стреми да намали зависимостта си от щатски технологии, след като получи забрана за внос в началото на тази година.

Тя стартира официално и собствена операционна система, кръстена HarmonyOS, като с ея се стреми да се застрахова срещу блокиране на достъпа й до Android.

"Аврора" на Ростелеком е операционна система само за Русия, но в момента не се използва. Източник е казал на Reuters, че първоначално ще бъде проведен пилотен проект. Това ще е първият етап от пускането на руската ОС на устройства на Huawei. Ростелеком също е потвърдил пред Reuters, че "се разглеждат различни възможности за сътрудничество с Huawei и с участието на Министерството на съобщенията", но са отказани повече подробности.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X