Мобилни Услуги

ZTE получи одобрение в Китай на първия си 5G смартфон

Владимир Владков

Китайският доставчик на телеком оборудване и устройства ZTE започна да приема поръчки в Китай за първия си 5G смартфон – моделът Axon 10 Pro. Компанията си подсигури нужното разрешение, писа в. China Daily.

Смартфонът има 6,47-инчов AMOLED екран, работи с процесор Snapdragon 855 и модем X50, поддържащ 5G, като крайната му цена за потребителите е CNY 4999 ($727). Телефонът разполага с 3 задни камери, включително една с 48-мегапикселов сензор. Батерията е 4000mAh, като се поддържа и технологията за бързо зареждане QuickCharge 4+.

ZTE представи 5G апарат още на Мобилния конгрес в Барселона в края на февруари т.г., като тогава заяви, че той ще е наличен в онлайн магазини като JD.com, TMall.com и Suning.com. Телефонът на ZTE Axon 10 Pro 5G започна да се продава и във Финландия в началото на юли.

ZTE Axon 10 Pro 5G работи с чип на Qualcomm.

© Qualcomm

ZTE Axon 10 Pro 5G работи с чип на Qualcomm.


В. China Daily добавя, че новината от ZTE идва седмица, след като пакет от 8 смартфона, работещи в 5G мрежи, получиха сертификати от Китай. Устройствата са на производителите Huawei, OnePlus, Oppo, Vivo и ZTE.

"В момента всички доставчици на смартфони с изключение на Huawei трябва да разчитат на чипсети на други компании. Това може да даде предимство на Huawei на 5G пазара", заявява за China Daily анализаторът от Gartner Роджър Шенг.

Очаква се в петък, 26 юли,
Huawei да пусне на пазара своя 5G смартфон Mate 20X 5G. Именно с този телефон Теленор демонстрира в София възможностите на 5G свързаността в своя офис.

Според пазарния анализатор Canalys китайските потребители ще представляват една трета от всички работещи в света 5G телефони до 5 години. Очаква се, че догодина 17,5 процента от смартфоните, доставени в Китай, ще поддържат 5G, като техният дял през 2023 г. достигне 62,7 на сто.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X