Мобилни Услуги

Телекомите се оплакват от германския търг, регулаторът прибира 6,5 млрд. евро

Владимир Владков

Последните 52 дни се оказаха най-натовереният за германксия телекон регулатор "сезон". За достъпните общо 41 блока от двата радиочестотни обхвата - 2 GHz и 3,6 GHz, регулаторът проведе стотици различни търга, но в крайна сметка ще прибере в портфейла си €6,5 милиарда. Изглежда, че Deutsche Telekom и Vodafone ще разполагат с най-мащабно РЧ владение, като общите разходи за честоти далеч надхвърлиха прогнозираните първоначално обеми от 3, максимум 5 милиарда евро.
Само Deutsche Telekom похарчи €2,2 милиарда , а Vodafone "олекна" с €1,9 милиарда. Telefonica Германия трябваше да се раздели с 1,4 милиарда евро, а стартиращият оператор Drillisch подписа на регулатора чек за €1,1 млрд, опитвайки "се отхапе парче от тортата" на трите доминиращи мобилни телекома.
"Vodafone се ангажира да осигури на Германия всички предимства на дигиталното общество чрез своята гигабитова мрежа, включително 5G, заяви главният изпълнителен директор на Vodafone Group Ник Ред. - Смятаме, че е важно да има баланс между цената, платена за спектъра, и нашето силно желание да създадем приобщаващо общество чрез инвестиции в по-голямо покритие на мобилната мрежа."
И докато коментарите на шефа на Vodafone изгледат доста сухо и скучно като стандартно пред съобщение, на други места се появиха сериозни огорчения от цената. Deutsche Telekom заяви, че процесът е оставил "горчив привкус".
"Разгръщането на мрежата в Германия се сблъсква със значителни пречки. Цената можеше да бъде много по-ниска, заяви Дирк Вьоснер, член на управителния съвет на Telekom Deutschland. - Спектърът в Германия е много по-скъп, отколкото в други страни. Сега мрежовите оператори няма да имат пари, за да разширят мрежите си. С постъпленията от търга можеше да се изградят около 50 000 нови мобилни сайта и да "се затворят много бели петна".
Deutsche Telekom си е осигурила 4 честотни блока в обхвата 2 GHz и 9 честотни пакета в обхвата 3,6 GHz. Vodafone е закупила четири различни блока в 2 GHz честотен диапазон и един непрекъснат блок от 90 MHz в спектъра 3,6 GHz. Telefonica взе два сдвоени блока в лентата 2 GHz и седем несвързани блока в обхвата 3,6 GHz.
Въпреки, че Telefonica смята, че след този търг може да запази лидерската си пазарна позиция в сегмент, тя също изрази разочарование преди няколко месеца. "Оставаме убедени, че разпределението на честотите чрез търг е контрапродуктивно за разширяването на мобилните комуникации в Германия", казва Валентина Дайбер, главен директор по правните и корпоративни въпроси в Telefónica Deutschland.
"По време на самия стана ясно, че проектът, както и недостатъчният брой налични честоти, са довели до увеличаване на разходите. От гледна точка на потребителя и за Германия като бизнес местоположение, тези инвестиции биха били по-добре изразходвани за разширяване на мрежата."
Отношенията между телекомите и регулатора в Германия остават много обтегнати.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X