Мобилни Мрежи

Как недостигът на чипове се отразява на американската телеком индустрия?

Иван Гайдаров

Американската индустрия в сферата на безжичните технологии вече изпитва сериозни негативни въздействия от глобалния недостиг на полупроводници, който се очаква да продължи през 2021 г., свързани с възпрепятстване на пускането на нови продукти, ограничена рентабилност на проектите и забавяне при надстройките на мрежата.
Qualcomm например обърна внимание на недостига на чипове при представянето на своя най-нов чипсет Snapdragon по време на събитието си 5G Summit. В обръщение до медиите от компанията заявиха, че са ускорила пускането на Snapdragon 778G 5G заради оскъдицата на пазара на полупроводници, която предполага, че доставките могат да станат още по-трудни.

Представянето на новия модел дойде едва два месеца след като Qualcomm пусна Snapdragon 780G, което не е често срещана практика. От компанията обясниха, че ако този недостиг на полупроводници не беше факт, никога нямаше да пуснат два продукта в такава кратка времева рамка, но силното търсене е оправдало подобно решение. Доставчикът използва два различни производителя, за да минимизира въздействието на недостига - TSMC произвежда 778G, а Samsung - 780G.

Разпространение на 5G

По време на последния отчет пред инвеститорите относно приходите на компанията, изпълнителният директор на AT&T - Джон Станки - коментира, че се чувства "развълнуван" от въпросите около веригата за доставки. Тази седмица той взе участие в конференция на JP Morgan, заявявайки, че веригите за доставки са "стресирани по начин, който никога не съм виждал". Според изпълнителния директор това е тревожно, тъй като AT&T увеличава инвестициите и планира да премине към "нов въздушен интерфейс за 5G".

По думите му това ще принуди AT&T вероятно да се конкурира за чипсети с автомобилния сектор, който може да се нуждае от "определен чип, който трябва да бъде вграден в таблото на автомобила", като същият може да е нужен и за мрежовото оборудване на оператора.

Ерозия на маржовете

Във фискалния си отчет за третото тримесечие на 2021 г. (трите месеца до 1 май) от Cisco заявяват, че недостигът на полупроводници ограничава веригата на доставки и повишава разходите. Финансовият директор на компанията - Скот Херен - отбелязва отрицателното въздействие върху маржовете, които са спаднали с почти цял процентен пункт на годишна база.

"Намаляването на брутния марж на продуктите се дължи до голяма степен на текущите разходи, свързани с предизвикателствата пред веригата за доставки, компенсирани от положителния продуктов микс, който включва известна полза от софтуера", обяснява Херън.

Той прогнозира, че някои от проблемите на веригата за доставки ще "останат тук" до края на календарната година.

Саймън Леополд от инвестиционната банка Raymond James, отбелязва, че "свързаният с веригата за доставки насрещен вятър е по-силен, отколкото си представяхме". Въпреки това той добавя, че други компании, които екипът му наблюдава, все още не са отчели тилкова силно въздействие върху веригата за доставки, колкото Cisco.

Huawei

Американското правителство задължи местните оператори да подменят цялото си мрежово оборудване, произведено от Huawei или ZTE. Сега обаче компаниите са обединени, че се нуждаят от повече време, тъй като не могат да получат навреме заместителите на китайското оборудване заради недостига на пазара на чипове.

В писмо до Федералната комисия за комуникации (FCC) Асоциацията за извънградски безжични мрежи (RWA) казва, че доставчиците обясняват на нейните членове, че трябва да изчакат най-малко осем месеца до една година за оборудване, което обикновено получават след шест до осем седмици.

Повечето американски оператори с китайско оборудване в своите мрежи са регионални, с по-малко пазарна сила от конкурентите си на национално ниво.

RWA поиска от правителството да удължи крайния срок за своите членове да се съобразят с изискванията на Закона за сигурни мрежи, който влезе в сила през март 2020 г. Компаниите получиха една година от момента, в който са одобрени от FCC за възстановяване на свързаните с подмяната разходи, за да приведат системите си във вид, кореспондиращ с регулаторните изисквания. Сега RWA иска този срок да се удължи с поне още шест месеца, като обяснява, че членовете на организацията се конкурират за компоненти с производители на автомобили и национални оператори, които разгръщат 5G мрежите си.

Позовавайки се на "проблема с националната сигурност", групата поиска от FCC да обмисли принуждаването на доставчиците да приоритизират по-малките оператори пред по-големите им конкуренти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X