Мобилни Мрежи

Huawei все още е лидер на световния пазар на телекомуникационни системи

Владимир Владков

Huawei затвърждава лидерството си на върха на световния пазар на телекомуникационно оборудване, като увеличава дела си от приходите с няколко процентни пункта през миналата година.

Като се имат предвид безкрайните проблеми на Huawei в 5G RAN и телефоните, произтичащи основно от търговската война на Пекин със САЩ и опасенията за националната сигурност на много пазари, е лесно да се забрави колко доминиращ е все още китайският доставчик на по-широкия световен пазар за телекомуникационно оборудване.

Huawei претендира, че държи 31% дял от приходите на пазара на комплекти - включително за широколентов достъп, микровълнов и оптичен транспорт, мобилно ядро и радио мрежа за достъп, SP маршрутизатори и операторски Ethernet комутатори (CES) - през 2020 г., или над два пъти повече от най-близкия си конкурент Nokia, която държи 15% от пазара, според данните, споделени от Dell'Oro Group в понеделник.

"Дяловете на приходите продължават да се влияят от състоянието на разгръщанията на 5G на силно концентрирани пазари, казват от Dell'Oro. - Както Ericsson, така и Nokia подобриха своите позиции на RAN пазарите извън Китай, първоначалните ни оценки предполагат, че глобалният пазарен дял на телеком оборудването на Huawei, включително в Китай, се е подобрил с два до три процентни пункта за цялата 2020 г."

Водещите 7 най-добри доставчици - Ericsson, ZTE, Cisco, Ciena и Samsung заемат позиции от три до седем в тази подредба - те запазиха позициите си в класацията и заедно представляват между 80% и 85% от общия глобален пазар, показват данните на Dell'Oro. Макар че класирането не се е променило в сравнение с 2019 г., има незначителни промени в дела на приходите и на пазар, на който малки промени в процента тук или там може да означава милиарди приходи.

Nokia загуби един процентен пункт от дела си спрямо предишната година, както и Cisco, чийто дял спадна до 6%. Същевременно Ericsson спечели един процентен пункт, за да настигне Nokia с 15%, а ZTE отчете 1 процентен пункт повече, достигайки до 10%.

Като цяло пазарът през 2020 г. достигна до $90 - $95 милиарда, или увеличение със 7% спрямо 2019 г., като това е най-бързият годишен ръст от 2011 г. насам.

Безжичната индустрия е най-големият източник на растеж, като изхарчените средства за RAN и мобилна опорна мрежа са нараснали по-бързо от очакваното, добавят от Dell'Oro. Тези два сегмента генерират малко под половината от целия световен пазар на оборудване. А ръстът в Китай осигури и ръста на глобалния пазар.

"Инвестициите в Китай изпреварват темпа на пазара като цяло. Според нашите оценки, Huawei и ZTE общо са спечелили 3 до 4 процентни пункта пазарен дял за период от 2019 до 2020 г., като заедно те генерират над 40% от глобалните приходи на телеком оборудване", каза още Dell'Oro.

Въпреки че данните за приходите за 2020 г. са над очакваните от експертите, те са оптимисти, че тази тенденция ще се запази и през тази година, като очакваният ръст за 2021 е между 3% и 5%.

Това означава огромни приходи за големите играчи, което означава, че компании като Nokia са изправени пред необходимостта да преразгледат своя бизнес, но и напомня, че Huawei остава мощен играч въпреки многобройните публикации за проблемите й със САЩ и други страни.

Снимка на caeuje от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X