Мобилни Мрежи

Шефът на Ericsson критикува нефункциониращия телекомуникационен сектор в ЕС

Владимир Владков

Бьоре Екхолм, главен изпълнителен директор на Ericsson, сподели притесненията си за липсата на инициатива от операторите в Европа за изграждане на 5G инфраструктура, заявявайки пред в. Financial Times, че това би довело до изоставане на Стария континент от САЩ и Китай по отношение развитието на цифровата индустрия.

В интервюто си Екхолм описва телекомуникационната индустрия в Европа като "нефункционираща", но било разбираемо защо операторите не бързат да инвестира в 5G, като се вземат предвид рисковете да не успеят да върнат своите инвестиции.

Изоставайки при разгръщането на следващото поколение мобилна технология, континентът ще забави дигитализирането на бизнеса си, добавя той. "Без 5G индустрията ще стане неконкурентна и неефективна, казва той. - Без инфраструктурата е трудно да се развива цифрова индустрия, а това влияе върху огромния потенциал и милиони бъдещи работни места."

Според Екхолм Ericsson и големият европейски конкурент Nokia ще има важна роля в европейската екосистема, като телекомите ще са само част от секторите, в които Европа и е имала "стратегическа автономия".

След като третият голям доставчик Huawei бе забранен в редица страни в региона, някои правителства стимулираха отварянето на мрежите за нови, тепърва развиващи се играчи. Екхолм описа ситуацията като "интересна", но изрази изненадата си, че Европа подценява Ericsson и Nokia, а същевременно ЕС субсидира конкурентни компании, повечето от които са базирани в САЩ и Азия.

Той повтори критиката си към решението на Швеция да забрани на Huawei да участва в изграждането на мрежи, като според Екхолм този ход би нарушил способността на страната да се конкурира на световната сцена и ограничава свободната търговия. Ericsson бе доста "гръмогласна" относно решението на Швеция и неговото отражение върху амбициите на компанията в Китай. Страната е жизненоважен пазар за Ericsson, добавя Екхолм.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X