Мобилни Мрежи

ЕС стартира своя инициатива за лидерство в 6G

Иван Гайдаров

Европейският институт CEA-Leti обяви стартирането на изследователски проект на ЕС в сферата на 6G, вкойто ще участват 13 организации, включително Orange, Telecom Italia и NEC Europe.

Проектът RISE-6G е "визионерска" инициатива, основана на "проектиране, прототипиране и тестване на интелигентни и енергийно устойчиви технологии върху реконфигурируеми интелигентни основи, които ще позволят програмируем контрол."

Изследователският институт обяснява, че тези основи могат да бъдат базирани както на диодни антени, така и на метаматериали в околната среда като огледала, тавани, стени и т.н. Те ще работят като реконфигурируеми приемо-предаватели "за масивен достъп, след като бъдат оборудвани с активни радиочестотни елементи".

В крайна сметка RISE-6G има за цел да се фокусира върху проектирането на ключови хардуерни елементи и тяхната интеграция в бъдещите 6G мрежи.

Цели за 2030 г.

Според CEA-Leti 6G трябва да бъде внедрена до края на десетилетието, създавайки "основа за интелигентни общества и вертикални индустрии, ориентирани към човека."

За да постигне това, групата вярва, че е нужна подкрепа за дългосрочната, устойчива трансформация на мрежите в разпределена инфраструктура за интелигентна свързаност, която използва изцяло обектите в околната среда.

"Нашата мисия е да дадем възможност на тази разрушителна нова концепция-като-услуга за безжична среда чрез динамичен контрол на локални и енергийно ефективни комуникации с голям капацитет", обяснява Емилио Калванезе Стринати, координатор на проекта RISE-6G.

Инициативата е аналог на създадената през 2020 г. изследователска група Next G Alliance, която има задача да разработи и дефинира 6G технологията и е подкрепена от американски оператори и доставчици, в това число местните представителства на Ericsson и Nokia, Apple и Google.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X