Мобилни Мрежи

LoRa Alliance пусна QR кодове за конфигуриране без докосване

Владимир Владков

Скромният QR код е възприет от индустриалната група LoRa Alliance, за да ускори и опрости разгръщането на IoT устройства.

Индустриалната група, която популяризира стандарта LoRa LPWAN, заяви, че новите QR кодове могат да бъдат отпечатвани на IoT устройства и да носят необходимата информация за устройството и доставчика във формат, който лесно може да бъде въведен в система за управление на мрежата, като по този начин се избягва каквото и да е докосване до него.

"Тъй като проектите са масови IoT се увеличават и броят на внедрените IoT устройства се ускорява, ние установихме явна необходимост от рационализиране на процеса на предоставяне на устройства, за да заменим съществуващия ръчен процес, каза Алпер Йегин, заместник-председател на борда на LoRa Alliance. - Техническият комитет разработи подхода с QR кода, за да подкрепи непрекъснатия растеж на LoRaWAN и пазарната необходимост от истински внедрявания без докосвания."

В действителност, според изследователската компания Transforma Insights, до 2030 г. ще има 4 милиарда връзки с устройства LPWAN, 1,4 милиарда от които ще се базират на неклетъчни мрежови стандарти като LoRaWAN и Sigfox.

Пускането на QR кодове се основава на последните допълнения на LoRa Alliance към спецификацията LoRaWAN, "която сега осигурява всеки елемент, необходим за лесно разработване, тестване за сертифициране и внедряване на LoRaWAN", заяви изпълнителният директор и председател на LoRa Alliance Дона Мур.

Това е и начин LoRa Alliance да гарантира, че остава в центъра на екосистемата LoRa. Причината е, че една компания трябва да бъде член, за да получи уникален идентификатор на доставчик, който може да бъде свързан с новите QR кодове на LoRa Alliance.

"Една от ключовите цели на LoRa Alliance е да се опростят внедряванията на LoRaWAN, каза Мур. - Внедряването на управление на мрежата, базирано на QR код, предлага огромни предимства чрез автоматизиране на предишен ръчен процес."

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X