Мобилни Мрежи

Частните 5G мрежи набират все по-голяма популярност

Иван Гайдаров

Приходите от частни мобилни мрежи ще надхвърлят 64 милиарда долара до 2030 г. Това сочат последните данни на ABI Research. Индикации за нарастването на популярността на този тип комуникационна инфраструктура не липсваха и преди това, но сега изследването на анализаторската компания категорично потвърждава очакванията.

Според изследването търсенето на частни мрежи ще се катализира предимно от вертикалите на тежката промишленост - промишлено производство и производство на енергия, включително добив на нефт и газ, както и от сектора на логистиката. Те се очаква да генерират малко над половината от тези 64 милиарда долара.

"Ръстът в интереса към автоматизация и дигитализация на предприятията е ускорен от пандемията от Covid-19, като индустриалното производство, логистиката и добивния сектор приоритизират най-силно своите планове за дигитализация", обяснява Лео Гергс, анализатор на 5G пазара в ABI Research, като добавя, че пазарът на частни мрежи ще се възползва и от някои странични ефекти.

"Предприятията трябва да са сигурни във възможностите на тяхната 5G свързаност, което позволява на производителите на чипсети и модули да развиват екосистемата на устройствата и съвместимия хардуер", обяснява още той.

По-рано тази седмица германският телекомуникационен регулатор Bundesnetzagentur (BNetzA) обяви, че има 93 оферти за изграждане на частни 5G мрежи в спектъра 3,7 GHz-3,8 GHz през последната година и е предоставил общо 88 разрешителни до момента. Освен компании от ранга на Airbus, Audi и Mercedes-Benz, списъкът с успешни оферти включва химическата компания Evonik Industries, компанията за автоматизация на превозни средства Götting KG и др.

През последните няколко месеца съобщения за интерес към изграждането на частни мобилни мрежи идваха отвсякъде, в това число партньорството на Huawei с Cambridge Wireless за частна 5G мрежа в научния парк Cambridge в Обединеното кралство и общия проект на Verizon и Nokia за изграждане на международни частни 5G мрежи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X