Мобилни Мрежи

Правителствата и телекомите трябва да говорят повече за 5G

Иван Гайдаров

Проучване, поръчано от телекомуникационната лобистка група ETNO, заключава, че европейските правителства и оператори трябва да осигурят по-ясна комуникация за предимствата на 5G, за да променят негативното възприятие на технологията.

Проучването, проведено от група за пазарни проучвания Ipsos, обхваща извадка от 7 350 души в 23 държави от ЕС и изследва както осведомеността, така и отношението към 5G.

ETNO установява, че на практика всички европейци са запознати с 5G, като една четвърт заявяват, че познават технологията добре; 54% са положително настроени към 5G, а 36% са неутрални.

По-младите поколения са по-благосклонни към технологията, като едва 10% от тази възрастова група показват негативно отношение.

Изследването на Ipsos също така установява, че малцинството от хората вярва в 5G "митовете", въпреки че значителен брой не са сигурни коя информация е вярна и коя не. 21% се съгласяват, че 5G мрежата е безвредна за пчелите примерно, но 16% смятат, че това не е така.

Дезинформация

Конспиративни теории за въздействието на технологията има от нейното стартиране, като те бяха засилени от пандемията от Covid-19. Това доведе дори до палежи на 5G кули в някои европейски страни, включително Великобритания и Холандия.

Ipsos установява, че социалните медии са източник на информация за 5G за една трета от анкетираните, но технологичните уебсайтове, телекомуникационни компании и правителствата все пак се ползват с най-високи нива на доверие по темата.

В същото време само 8 на сто от анкетираните казват, че са научили за 5G от правителствени източници, а 40 на сто - че не са доволни от официалната информация.

"Когато измери въздействието на комуникацията, Ipsos установи, че правителството и телекомуникационните оператори имат най-голямо въздействие върху отношението към 5G. Това в сигнал, че тези две страни трябва да говорят повече", заявяват от изследователската компания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X