Мобилни Мрежи

Германските оператори премахват 3G до края на 2022 г.

Иван Гайдаров

Deutsche Telekom стана третият основен оператор в Германия, който определи крайна дата за своите 3G услуги, разкривайки плановете си да за изключване на мрежата на 30 юни 2021 г., тъй като това ще позволи изчистване на спектъра за 4G и 5G.

Съобщението затвърждава края на достъпа до 3G в страната до края на 2022 г., когато Telefonica Deutschland планира да затвори мрежата си. Vodafone смята да направи това по-рано, както и Deutsche Telekom.

От Deutsche Telekom заявяват, че ще запълнят пропуските в 3G покритието с 4G услуга, като потребителите без съвместими устройства ще бъдат пренасочени към 2G мрежа. От телекомът добавят, че почти всички планове вече включват 4G достъп, което означава, че клиентите няма да трябва да плащат допълнително.

Дирк Воснер, член на управителния съвет на Deutsche Telekom и главен изпълнителен директор на Telekom Deutschland, коментира, че този ход ще освободи място за "най-модерните технологии", тъй като операторът продължава с разгръщането на 5G услуги в Германия.

Спирането на 3G продължава в глобален мащаб, като ръководителите на индийския оператор Bharti Airtel например вече обявиха, че през юни работата в тази посока е била почти завършена. Telefonica пък иска да затвори своята 3G мрежа в Испания през 2025 г.

Американските оператори Verizon и AT&T планират да направят същото съответно в края на 2020 г. и февруари 2022 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X