Мобилни Мрежи

Китайският 5G пазар крие много неизвестни

Иван Гайдаров

Китайските телекомуникационни оператори отчитат впечатляващ ръст на 5G абонатите, но всъщност не всички от отчетените договори са 5G потребители.

China Telecom беше последният от трите големи китайски оператори, които публикуваха финансовите си резултати за първото полугодие тази седмица. Те разкриват известен ръст на приходите, но по същество компанията просто запазва ниво. Друг интересен момент е, че всъщност, се оказва, че 5G пазарът в Китай не се развива така, както сочат първоначалните данни.

China Telecom отчита 37,84 милиона клиенти за 5G пакети, което според телекома оформя 11% от общата му клиентска база на мобилни данни. В същото време обаче, не е задължително всички абонати с 5G планове да използват 5G устройства. С оглед на това, че всички големи китайски телекомуникационни оператори предлагат намаления за своите 5G пакети през последните няколко месеца, много потребители избират подобни планове, главно привлечени от атрактивните оферти, а не от желанието да изпробват най-новия хардуер и свързаните с него възможности.

В началото на лятото местната преса беше залята от съобщения за промоции на 5G планове. През юни China Daily съобщи, че най-евтиният 5G план на пазара възлиза на 69 юана, или по-малко от 10 долара.

China Mobile например съобщи, че в средата на годината има 70,2 милиона клиенти на 5G пакети. При представянето на резултатите си през първите шест месеца на 2020 г. операторът отбелязва, че "насърчава клиентите да се абонират за 5G пакети, едновременно със закупуването на 5G устройства", но не дава точни цифри за това колко от тях всъщност са направили това.

По този начин въпросът колко точно са действителните 5G абонати остава отворен.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X