Мобилни Мрежи

Министерството на отбраната ще помага на развитието на 5G в САЩ

Иван Гайдаров

Супер бързият безжичен 5G интернет не се разпространява особено бързо в САЩ към днешна дата. Затова Белият дом и Министерството на отбраната обявиха в понеделник план за ускоряване на процеса чрез предоставяне на нов основен фрагмент от спектъра на разположение на безжичната индустрия.

Спектърът, който телекомуникационните компании ще споделят с Пентагона, има за цел да помогне на доставчиците на безжични услуги да предлагат по-широко 5G в страната. Той също така би трябвало да генерира милиарди долари за Министерството на финансите на САЩ, когато се продаде на търг. Понастоящем честотата се използва за радар с висока мощност на Министерството на отбраната, но от институцията обясняват, че тя може да бъде освободена, без да се засяга военните системи.

"За безжичната индустрия в САЩ това е голямо постижение", казва Джейсън Лий, анализатор от IDC, който се фокусира върху 5G, добавяйки, че САЩ имат някои проблеми със спектъра от средната лента."

Освобождаването на новия спектър е част от по-широка инициатива на администрацията на Тръмп да изпревари големия си технологичен конкурент Китай и да поеме лидерството на този развиващ се пазар, който може да се окаже жизненоважен за напредък във всяко едно отношение - от интелигентни фабрики до автономно шофиране.

"Нашите велики иноватори и предприемачи ще продължат да прокарват границите на тази зараждаща се технология", заявява Майкъл Крациос, главен технологичен директор на САЩ.

Около възможностите на 5G има много информация - част от която невярна - но в крайна сметка технологията наистина може да даде много на потребителите и бизнеса. Тя обещава скорост на изтегляне до гигабит в секунда, латентност, по-малка от 10 милисекунди, и капацитет за много повече устройства. Днешните LTE мрежи предлагат изтегляния от около 40 мегабита в секунда и закъснение от около 100 милисекунди.

5G мрежите използват няколко различни честоти, като мобилните устройства безпроблемно прескачат между тях. Досега американските доставчици на безжични услуги разполагат предимно с предаватели, които използват високочестотни милиметрови сигнали, които позволяват високи скорости за пренос на данни, но на къси дистанции, и са податливи на смущения. Това ограничава 5G до малки площи от няколко града.

Честотите, обявени в понеделник, са в средночестотен диапазон, който позволява на 5G сигналите да достигат по-надеждно по-далеч, докато разчитат на по-малко клетки.

Други страни, включително Китай, също разгръщат свои 5G мрежи с акцент върху средночестотната лента.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X