Мобилни Мрежи

Франция няма да забрани участието на Huawei в местните 5G мрежи

Иван Гайдаров

Ръководителят на френската агенция за киберсигурност ANSSI обяви, че институцията не смята да налага пълна забрана за използването на оборудване на Huawei при въвеждането на френската телекомуникационна мрежа от пето поколение. В същото време тя обаче настоява френските телекомуникационни оператори да избягват технологиите на китайския доставчик.

"Това, което мога да кажа, е, че няма да има пълна забрана", заявява в интервю пред вестник Les Echos Гийом Пупар и добавя: "Но се обръщаме с призив операторите, които в момента не използват оборудване на Huawei, да не започват тепърва."

От повече от година насам, американското правителството призовава своите съюзници да изключат китайския телекомуникационен гигант от изграждането на своята 5G инфраструктура заради опасения за националната сигурност. В същото време мобилната мрежа от ново поколение би могла да донесе много по-големи рискове заради много по-бързия трафик и оптимизираните си възможности за пренос на данни.

Решението на ANSSI е основополагащо за два от четирите телекомуникационни оператора в страната. Към днешна дата половината от мобилните мрежи на Bouygues Telecom и SFR са базирани на технологии на китайския доставчик.

"За онези, които вече използват Huawei, ние предоставяме възможност да продължат да го правят в рамките на между три и осем години", казва Пупар.

Контролираният от държавата оператор Orange вече избра европейските конкуренти на Huawei Nokia и Ericsson. В тази връзка, Пупар обръща внимание, че от следващата седмица "операторите, които не са получили изрично разрешение да използват оборудване на Huawei за 5G мрежата си, могат да разглеждат липсата на отговор в законовия срок като отказ" и добавя, че тези мерки се взимат за защита на френската независимост, а не като акт на враждебност срещу Китай.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X