Мобилни Мрежи

Британски оператор призова да се заложи на 5G за възстановяване от пандемията

Иван Гайдаров

Vodafone UK призова британското правителството да даде приоритет на разгръщането на 5G като част от своя план за възстановяване след Covid-19. Телекомът публикува нов доклад, в който прогнозира, че технологията може да генерира над 158 млрд. паунда за икономиката през следващото десетилетие.

Операторът представи проучване, озаглавено Levelling up: How 5G can boost productivity across the UK, реализирано съвместно с консултантската агенция WPI Economics, от което става ясно, че "технологията може да осигури икономически тласък, като трансформира обществения достъп до жизненоважни услуги."

С представянето на доклада Vodafone отбелязва една година от старта на своята 5G мрежа във Великобритания. Според компанията инвестициите в 5G може да доведе до създаването на нови работни места и бизнес възможности, както и да подобри предоставянето на обществени услуги.

От Vodafone изчисяват, че кумулативните икономически ползи за Обединеното кралство ще възлязат на повече от 38 милиарда британски лири за петте години до 2025 г. и на повече от 120 милиарда евро от до 2030 година.

Въпреки това, за да гарантира, че 5G осигурява максимално финансово въздействие, операторът призовава правителството да постави дигиталните услуги в центъра на своя план за икономическо възстановяване чрез създаване на политика и инвестиционна среда за подкрепа на по-бързото внедряване на технологията.

Ник Джефри, изпълнителен директор на Vodafone UK, коментира, че 5G ще играе "жизненоважна роля" за възстановяването на икономиката от пандемията Covid-19.

"От съществено значение е да се признае ролята, която бързата и надеждна свързаност ще играе за отключване на дигиталния потенциал, който съществува във всяка държава и регион в Обединеното кралство", казва той.

Понастоящем 5G услугите на Vodafone се предлагат в 44 места във Великобритания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X