Мобилни Мрежи

Ericsson спечели първия 5G договор в Хърватия

Иван Гайдаров

Hrvatski Telekom възложи на местната асоциирана компания на Ericsson изграждането на цялата си 5G RAN мрежа. Това е и първата 5G сделка в страната.

В Хърватия доставчикът работи под името Ericsson Nikola Tesla - асоциирана компания, в която Ericsson притежава 49%. Въпреки че скандинавската компания държи по-малко от половината от акциите на холдинга, това не я спира да обяви сделката като своя.

"Горд съм, че след първата ни демонстрация на нашата 5G технология преди две години, ние подписахме първото споразумение в Хърватия", коментира Арун Бансал, президент на Ericsson за Европа и Латинска Америка, и добавя: "Това споразумение за партньорство ще позволи най-модерните решения от портфолиото на нашата компания да трансформират телекомуникациите в страната в рамките на следващите няколко години. Като надежден партньор с над век комуникационен опит, ние сме готови да предоставим 5G на клиентите на Hrvatski Telekom в Хърватия."

"През изминалите месеци стана ясно колко важна е ИКТ индустрията и инвестициите в дигитални фраструктура, тъй като те са ключов лост за цялостната дигитализация на обществото и връщането към икономически растеж", заявява от своя страна Костас Небис, изпълнителен директор на Hrvatski Telekom. По думите му сътрудничеството с Ericsson е "последният пример за нашия ангажимент в подкрепа на икономиката и обществото. "Възнамеряваме да продължим да поддържаме темпото на нашия инвестиционен план по отношение на мрежата и да свържем всички в Хърватия с възможностите за дигитализация", акцентира Небис.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X