Мобилни Мрежи

Потребителският интерес към 5G продължава да расте

Иван Гайдаров

Ericsson очаква общият брой на 5G абонаментите да достигне 190 милиона до края на 2020 г. и 2,8 милиарда до края на 2025 г. Тези прогнози са включени в юнското издание на Доклада за мобилността на Ericsson, който включва прогнозите за растежа на трафика на данни и броя на регионалните абонаменти.

Докладът също така разглежда внимателно ролята на мрежите и дигиталната инфраструктура за поддържане на обществената свързаност по време на пандемията от COVID-19.

Фредрик Йейдлинг, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на мрежовия департамент на Ericsson, коментира: "Разпространението на COVID-19 накара хората по целия свят да променят ежедневието си и в много случаи да работят или учат в домашни условия. Това доведе до бързо пренасочване на мрежовия трафик от бизнес районите към жилищните. Последният доклад за мобилността на Ericsson показва, че мобилните и фиксираните мрежи стават все по-важна част от националните критични инфраструктури."

Въпреки че растежът на 5G абонаменти на някои пазари се забави в резултат на пандемията, ускорението на други пазари неутрализира тази тенденция, което стои в основата на това Ericsson да увеличи прогнозата си за броя на глобалните 5G абонати към края на 2020 г.

"Освен от броя на 5G абонаментите, въздействието на технологията в крайна сметка ще се преценява и от ползите, които носи на хората и предприятията. 5G беше направена за иновации и тази криза подчерта истинската стойност на свързаността и ролята, която може да играе тя за рестартиране на икономиките", категоричен е Йейдлинг.

Стойност на дигиталната инфраструктура

Промените в поведението на потребителите заради ограниченията, свързани с пандемията, доведоха до измерими промени в използването на фиксирани и мобилни мрежи. Най-големият дял от увеличението на трафика е поет от фиксираните домашни мрежи, които са имали между 20-100% ръст. Много доставчици на услуги обаче регистрират скок и в търсенето на мобилни мрежи.

В скорошно проучване, проведено от Ericsson Consumer Lab, 83% от анкетираните от 11 държави твърдят, че ИКТ са им помогнали много, за да успеят да се справят с последствията от наложените мерки за справяне с коронавируса. Резултатите показват увеличено възприемане и използване на ИКТ услуги, като приложенията за електронно обучение и уелнес, които помогнаха на потребителите по-лесно да се адаптират към новите реалности, катализират ръста на използване на интернет мрежи.

И докато 57% от респондентите казват, че ще наблегнат на финансоите си спестявания, за да се подготвят за евентуален следващ пик на Covid-19, повече от 1/3 смятат да инвестират в 5G широколентова връзка у дома.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X