Мобилни Мрежи

Русия бърза да развива 5G мрежи, но трябва да разпредели радиочестоти

Владимир Владков

Русия се стреми да догони водещите по отношение на мобилните 5G мрежи региони. Още през миналата година водещите оператори Ростелеком, Мегафон, Вимпелком и МТС обявиха, че ще създадат съвместно дружество, за да се справят с предизвикателствата пред създаването на 5G мрежи, включително изясняване на въпроса с радиочестотите, необходими за тяхната работа.

През последните години в Русия се водят тежки дискусиите относно плановете за 5G, но доскоро не беше ясно дали мрежите от ново поколение ще бъдат разработвани от това съвместно дружество на съществуващите телекоми, или ще бъдат създаден оператор, който ще се фокусира единствено и само върху 5G.

При обявяването на консорциума от оператори стана ясно, че членуващите в него оператори ще споделят разпределен радиочестотен обхват, но няма да функционират като специализиран 5G оператор, а съществуващите оператори ще развиват собствени 5G мрежи. Те ще се стремят да изработят най-подходящата процедура за разпределяне и освобождаване на честоти за разгръщане на 5G мрежи, тъй като LTE технологията е достигнала до границата на своята спектрална ефективност.

Базовата скорост, която единичен сектор на базова станция може да поддържа при честотен канал 10MHz, е 75Mbps. При 5G мрежите по-нататъшното увеличаване на скоростта за пренос на данни е възможно само ако честотните канали се увеличат. Потенциалът на 5G мрежите може да бъде реализиран обаче, ако за развитието им бъде отделен поне 100MHz честотен диапазон. Целта на съвместното дружество е реши този проблем, като има единна позиция при преговорите с регулатора и с държаните агенции, които в момента притежават честотите.

Друг проблем, който все още не е решен, е какво оборудване ще се използва в 5G мрежите на Русия. През последните няколко години руското правителство настоява за внедряване на оборудване, произведено локално, като посочва потенциални опасения за сигурността, свързани с критично оборудване. Институтът за наука и технологии "Сколково" (Skoltech), компанията Basic Element и мобилният оператор МТС наскоро обявиха планове за производство на местно оборудване за 5G мрежи на базата на отворена мрежа за радиодостъп (O-RAN).

Не всички оператори обаче са склонни да изберат технологията с отворена архитектура. Според VimpelCom, приемането на решения за отворена архитектура може драстично да промени баланса на силите на пазара на мрежово оборудване. В момента обаче на него почти липсват продукти O-RAN, които биха могли да допълнят традиционните решения.

O-RAN Alliance предлага концепция, при която базовата станция се изгражда със софтуер с отворен код и със стандартизиран хардуер, например базиран на архитектура x86. Използвайки това, телекомуникационният оператор изгражда приложими мрежови елементи и адаптира програмния код, за да отговаря на неговите изисквания и цели, като по същество става интегратор на сложни телекомуникационни решения.

Разгръщането на 5G мрежи в Русия вероятно няма да протича гладко, признават операторите, като най-вече се цитират проблеми, свързани с РЧ ресурси. Неотдавна руското Министерство на съобщенията заяви, че честотните диапазони от 4,4 до 4,99GHz или от 3,4 до 3,8GHz могат да бъдат разпределени безплатно за разработката на 5G, но повечето от тези честоти в момента се използват от други организации.

Според операторите обаче, развитието на 5G мрежи в Русия, които използват честоти, различни от обхвата 3,4 до 3,8GHz (т.нар. C-band, приет вече в Европа), ще доведе до редица проблеми, включително ограничен избор на оборудване за операторите и на устройства за крайните потребители. Освен това цените на оборудването ще е по-висока заради по-малкия мащаб на производството, мащабното разгръщане на 5G мрежи също ще се забави. За по-широко покритие може да се използват и честоти от по-ниския РЧ диапазон (600 до 800MHz), включително за магистрали, предградия и други региони, както и милиметровия обхват (24 до 29GHz), предимно за спорни обекти, при концерти и други големи публични събития.

В момента в Москва има няколко пилотни зони с 5G покритие, включително в Националния изложбен център, стадион "Лужники", Тверская улица (тръгваща от Кремъл и стигаща да Триумфалния площад), както и в Иновационния център Сколково. През 2020 г. ИТ отделът на Московското кметство обяви инициатива за естетична концепция за мобилни комуникации, включително унифицирани изисквания за базовите станции и друга мобилна инфраструктура.

Снимка: Skoltech "Подписване на договор между Skoltech и MTC"
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X