Мобилни Мрежи

Какви опасности крие резервацията на 5G спектъра за определени индустрии?

Иван Гайдаров

Властите, които пазят основните активи в 5G спектъра за частно използване от вертикалните индустрии, рискуват да забавят внедряването на новата технология в инфраструктурата на операторите, намалявайки покритието и затруднявайки развитието на новите системи в страните си, предупреди GSMA.

В документ, очертаващ позицията на мобилната индустрия относно използването на 4G и 5G спектър за вертикални индустрии, асоциацията отбелязва, че регулаторите в 5G ерата се сблъскват със сериозен натиск от страна на различни бизнес сектори за достъп до ключовите честотни ленти. Според асоциацията резервиврането на тези активи ще има много сериозни последици за националния достъп, като ситуацията ще бъде "особено тежка" в страни с ограничен среден обхват. Освен това този подход носи рискове да бъдат компрометирани основни процеси по разпределението на спектъра. В крайна сметка от GSMA се обръщат към властите с призив да разрешат на мобилните оператори да посрещнат нарастващите нужди на индустрията.

"Мобилните оператори вече поддържат вертикали и могат да предоставят частни мрежи със специален спектър, когато това е необходимо. Регулаторите могат също така да адаптират своя обичаен подход за възлагане, за да отговорят на нуждите на вертикалите, без да подкопават по-широката интеграция на 5G", казват от асоциацията и посочват като пример неотдавнашното решение на Финландия да предостъпи целия обхват от 3,5 GHz на мобилни оператори на базата на регулаторна рамка, осигуряваща ефективно сътрудничество.

Друга жизнеспособна алтернатива включва внимателно планирани политики за споделяне на спектъра за тези, които искат да изграждат частни мрежи или да осъществяват лизинг на спектър. От GSMA също така посочват значението на използването на нелицензиран спектър за множество от вертикалите.

Процесът на разпределение на спектъра за различните индустрии варира за отделните пазари. Френските власти например са насочили целия 5G спектър изключително към мобилни оператори, докато тези в Германия бяха сериозно критикувани от Deutsche Telekom, че изкуствено създават недостиг на 5G спектър, разпределяйки една част от него за частни бизнеси.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X