Мобилни Мрежи

5G – първата истинска облачна мрежа

Иван Гайдаров

Verizon призова доставчиците на софтуер и разработчиците на приложения да се обединят около уеб-мащабираните принципи за 5G, като от компанията се аргументират с това, че достъпът до единна технология е необходимо условие за ускоряването на появата на възможности от следващо поколение.

Говорейки по време на Red Hat 2020, Шрини Калапала, VP по технологиите и стратегията за работа с доставчици във Verizion, коментира, че 5G ще бъде първата "истински облачна мрежа", изградена от RAN до ядрото върху набор от облачно базирани приложения. Той обяснява също така, че това ще даде на операторите по-голяма гъвкавост и възможности за по-бързо мащабиране и предоставяне на услуги.

Калапала обяснява, че Verizon са започнали прехода към виртуализирани мрежови функции още през 2015 г., което е направило процесите в компанията много по-гъвкави, давайки пример със способността на оператора да реагира на променящите се модели на трафик по време на пандемията от Covid-19 (коронавирус).

По думите на вицепрезидента на Verizion 5G ще изведе технологиите на следващото ниво, което изисква операторите да разгърнат "много последователна инфраструктура". Калапала се обръща към доставчиците на софтуер с призив да предприемат единен технологичен подход, който да помогне за премахване на триенето в мрежовата среда.

"За нас в архитектурно отношение би било най-добре цялата общност да се приведе към уеб-мащаба за 5G", казва той, добавяйки, че приемането на "общ модел на операции" ще помогне на операторите да предоставят "нови базови възможности по-бързо".

Уеб-мащабираните принципи засягат продукти и приложения, които са базирани на основните облачни системи като тези на Google, Amazon, Netflix, Facebook и т.н. и позволяват високи нива на гъвкавост и мащабируемост чрез прилагане на нови процеси и архитектури.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X