Мобилни Мрежи

Nokia понесе сериозен удар на китайския 5G пазар

Иван Гайдаров

China Unicom и China Telecom обявиха доставчици на технологии за съвместното разгръщане на самостоятелни 5G мрежи (SA), разделяйки по-голямата част от два договора на стойност 25,92 милиарда долара между Huawei и ZTE. Nokia отпадна от селекцията.

Двата местни доставчика спечелиха по 35,9 на сто от стойността на офертите, базираната в Швеция Ericsson - 17,9%, а Datang Mobile Communications - 10,3%.

Първият търг е бил разпределен равномерно между ZTE и Huawei, а за втория договор операторите са разделили по 28% на Huawei, ZTE и Ericsson, докато Datang получава 16%.

Nokia, която също е подала оферта за участие в проекта за съвместно изграждане на обща национална 5G RAN мрежа в Китай, отпада и от списъка на доставчиците на China Mobile за втората фаза на нейното внедряване на 5G.

Говорител на Nokia коментира пред Mobile World Live, че компанията приема решението, като добавя: "Ние оставаме дългосрочен играч в Китай и нашата ангажираност към страната остава, но винаги сме възприемали консервативен и прозрачен подход към нашия бизнес тук. Продължаваме да се стремим към ясна стратегическа цел да подобрим цялостния си бизнес микс в страната".

Това е поредната лоша новина за скандинавския доставчик от началото на годината. Миналата седмица Nokia отказа да коментира съобщения в медиите, че е наела инвестиционна банка, която да й помогне да се защити от враждебно поглъщане. Компанията също така обяви смяна на изпълнителния си директор и беше принудена да опровергава информация за продажба на активи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X