Мобилни Мрежи

Финландия обяви нов търг за 5G спектъра

Иван Гайдаров

Финландският регулатор Traficom продължава напред с плановете си за провеждане на нов търг за 5G спектъра в страната, откривайки регистрация за разпределение на mmWave въпреки продължаващата пандемия от Covid-19.

Търгът включва три лиценза в диапазона 26GHz, като всеки ще предлага достъп до блокове от по 800MHz на територията на цяла континентална Финландия. Началната цена ще бъде 7 милиона евро, като победителите ще могат да започнат изграждането на мрежата на 1 юли.

Заинтересованите страни трябва да се регистрират до 20 май и да платят такса за участие в размер на 40 000 евро, като търгът трябва да започне на 8 юни. Всяка организация има право само на един лиценз.

Ходът на Финландия идва на фона на забавянето или отмяната на търгове за 5G спектъра по целия свят, предизвикани от пандемията. Процедурите в Полша, Испания, САЩ и Франция също бяха сред засегнатите.

Traficom отбелязва, че търгът за mmWave ще бъде третото разпределение на 5G спектър във Финландия, след по-ранните, които бяха насочени към честотите 700MHz и 3.5GHz.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X