Мобилни Мрежи

US-операторите продължават с разгръщането на 5G по график

Иван Гайдаров

Американските оператори настояват изграждането на 5G инфраструктурата да продължи по график, въпреки препятствията, причинени от пандемията от Covid-19 (коронавирус).

Представители на Verizon и T-Mobile US коментират пред Мobile World Live, че работата им по внедряванията продължава и целите за 2020 г. остават непроменени. И двата оператора са категорични, че плановете им включват миграция към самостоятелни (SA) 5G в рамките на тази година.

От US Cellular обаче признават, че пандемията "оказва влияние върху някои от нашите операции", но добавят, че новите активации на 5G в някои щати остават на предварително поставения график. От оператора очакват внедряването да продължи през 2020 г.

Друг оператор - GCI - обяви старта на първите си 5G системи в Анкоридж, Аляска в партньорство с Ericsson. Изпълнителният директор на GCI Рон Дънкан коментира, че възнамерява да "надстрои по-голямата част от клетките в Анкоридж до 5G NR решение до края на годината".

По-рано T-Mobile очерта плановете си да продължи да разширява своята нискочестотна 5G мрежа и бързо да стартира покритие на средната лента през 2020 г., използвайки 2.5GHz спектър, наскоро придобит при сливането със Sprint.

През февруари изпълнителният директор на Verizon Ханс Вестберг пък обяви, че до края на 2020 г. операторът ще разшири покритието с mmWave 5G до над 60 града и ще разгърне общонационално покритие, използвайки нискочестотен спектър.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X