Мобилни Мрежи

Телекомите в Германия заплашени от санкции заради недостатъчно покритие

Иван Гайдаров

Германски регулатор заплаши с наказателни действия местните телекоми, ако не успеят да изпълнят нов набор от цели за мобилно широколентово покритие. Условията са актуализация на тези от аукцион за радиочестотния спектър в страната, проведен през юни 2015 г.

От Bundesnetzagentur (Bnetza) обявиха, че Telefonica Deutschland, Deutsche Telekom и Vodafone Germany не успяват да подсигурят достъпа на 98% от домакинствата в цялата страна до минимални скорости за пренос на данни от 50Mb/s до 1 януари 2020 г. Регулаторът удължава срока до 31 декември, като той ще бъде разделен на междинни цели. В същото време обаче, от Bnetza обмислят финансови санкции, ако новият срок не бъде спазен.

Анализ на покритието установява, че Telefonica пропуска целите, посочени за всички 13 провинции в страната, достигайки едва 80 на сто от поетия ангажимент.

Deutsche Telekom закъснява с ангажиментите си в три провинции, но се приближава до изискванията с 97% покритие на магистралите и 96% на железопътните линии. Vodafone е с подобни показатели - четири провинции изостават, 96% покритие по магистралите и 95% по железопътната инфраструктура.

От Bnetza задължават също така операторите да представят месечни отчети за напредъка си.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X