Мобилни Мрежи

Палежи на 5G клетки във Великобритания, разпространявали коронавирус

Александър Главчев

Умишлени палежи на базови станции от пето поколение (5G) започнаха във Великобритания. Те са дело на граждани, считащи че излъчваните радиосигнали помагат за разпространението на пандемичния коронавирус. По данни на BBC 5G клетки са подпалени в Ливърпул, Бирмингам, както и село Мелинг в графство Мерисайд.

Клетката в Ливърпул например е подпалена на 3 април, едва няколко дни след нейния монтаж. Основна причина е станалата популярна напоследък в социалните мрежи теория на заговора, според която 5G излъчванията влияят на имунитета на хората, което имало връзка със заболеваемостта от COVID-19.

Привърженици на теорията дават за пример китайския град Ухан, откъдето през декември започна разпространението на заразата. По тяхно мнение непосредствено преди това там е стартирана мобилна мрежа от пето поколение, което е довело до скорострелното разпространение на коронавируса.

Хората, вярващи в връзката между двете събития обаче не отчитат някои сериозни "пробойни" в теорията. Според BBC Ухан е град с около 12 млн. жители и е най-населенията в централната част на страната. Най-важният фактор при разпространението на коронавируса е именно гъстотата на населението. Също така COVID-19 засегна тежко и други страни - дори там където няма 5G мрежи.

Междувременно във Великобритания случаите на палежи се разследват, а властите търсят начини да препятстват подобни действия занапред.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X