Мобилни Мрежи

HPE се съюзи с Intel, за да улесни 5G проектите с отворен код

Владимир Владков

Hewlett Packard Enterprise (HPE) се стреми да ускори внедряването на 5G инфраструктура с отворен код, като си партнира с Intel по нова софтуерна инициатива. Целта е да реши комплексните проблеми, свързани с използването на множество мрежови доставчици.

В изявление на HPE пише, че нейната Инициатива за отворена разпределена инфраструктура (ODIM) ще предостави на общността на разработчиците на отворен код "код за управление на инфраструктурата", който ще даде възможност за неутрални по отношение на производителя конфигуриране и управление на различни инфраструктури, включително изчислителни ресурси, мрежи и системи за съхранение.

Клаус Педерсен, вицепрезидент на отдела "Решения за телеком инфратруктура" в HPE, обясни, че с този ход се решават проблемите, свързани с мащабируемостта и високите разходи при инсталации с използване на много доставчици на 5G и периферни изчислителни центрове. Това дава възможност за "централизирано разгръщане на базирано на стандарти управление на грешки и на конфигурирането, както и обединяване на информацията за състоянието, специфична за всеки отделен ресурса", допълва той.

Компанията планира да пусне комерсиална версия на своя ODIM код през това тримесечие, но отбеляза, че той ще бъде публично достъпен и чрез нов проект на Linux Foundation, който HPE планира да започне заедно с Intel. Освен от Intel, проектът на HPE е подкрепен от други партньори, включително AMI, Apstra, IBM Red Hat, Tech Mahindra и World Wide Technology

Този ход следва дебюта на HPE с нов облачен продукт за 5G опорна мрежа, а компанията все повече стимулира преминаването към мрежова инфраструктура с отворен код. Компанията е сред мнозината, които се консултират с Белия дом по темата за 5G, тъй като правителството търси начини да намали зависимостта на САЩ от китайското оборудване.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X