Мобилни Мрежи

В Япония стартира първата комерсиална 5G мрежа

Network World

Японският оператор NTT Docomo обяви на 18 март, че ще стартира комерсиална 5G услуга в избрани райони на 25 март. По този начин компанията ще бъде първата, пуснала мрежата от ново поколение в Япония, изпреварвайки с два дни основния си конкурент SoftBank Corp.

Първоначалното покритие на мрежата ще достигне около 150 места в цялата страна, а след това ще се разшири до всички префектури до юни. Според оператора до март 2021 г. се очаква повече от 500 града да имат достъп до услугата, която ще осигури максимална скорост на предаване на данни от 3.4Gb/s до юни.

Най-големият оператор в страната по отношение на абонатите заяви, че неговата гама от 5G устройства ще включва шест смартфона от Samsung, LG Electronics, Sony, Fujitsu и Sharp, както и мобилен Wi-Fi рутер.

Клиентите, които закупуват 5G смартфон, могат да избират между две опции за данни - неограничен пакет данни и план от 1 GB.

В началото на март SoftBank очерта стратегията си за ценообразуване на 5G и заяви, че планира да започне да предлага 5G услуги на 27 март, първоначално в Токио, Осака, Хирошима Сити и по-широката префектура, както и някои области в префектурите Чиба и Айчи.

Очаква се KDDI също така да пусне комерсиална 5G услуга този месец, но телекомът още не е посочил конкретна дата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X