Мобилни Мрежи

Covid-19 отложи 5G търговете във Франция

Network World

Френският регулатор по далекосъобщенията Arcep замразява търговете за 5G спектъра, отбелязвайки, че избухването на епидемията от Covid-19 (коронавирус) е направило невъзможно да се продължи напред процеса, който трябваше да завърши в рамките на април.

Представител на Arcep коментира пред Mobile World Live, че "логистични причини" около мерките за ограничаване на вируса във Франция стоят в основата на решението. Сега регулаторът ще "изучава различни сценарии за отлагане, за да е готов да организира търговете, когато знае повече."

Решението идва, след като френският президент Еманюел Макрон нареди на 16 март гражданите на страната да се въздържат от несъществени пътувания и събирания в продължение на 15 дни, за да помогнат за ограничаването на епидемията.

Спектърът в честотните диапазони от 3.4GHz до 3.8GHz трябваше да бъде пуснат на търг в блокове от 10MHz, като миналия месец регулаторът заяви, че всички четири основни френски оператори са се класирали и за пакетите от 50MHz, които са с фиксирани цени.

Тъй като си е поставил за цел да насърчи разгръщането на комерсиалните 5G мрежи в рамките на тази година, регулаторът ще се стреми да разпредели спектъра най-късно до юни.

Франция очаква сумата, събрана от търга и разпределението на фиксираните пакети, да нарасне поне до 2,2 милиарда евро.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X