Мобилни Мрежи

Китайските доставчици печелят пазарен дял при телеком оборудването

Владимир Владков

Предварителните данни на анализаторите от Dell'Oro разкриват, че пазарът на оборудване през 2019 расте, основно заради китайските производители.

Данните на Dell'Oro's за общия телеком пазар включват следните типове продукти: широколентов достъп, радиорелеен и оптичен транспорт, мобилна опорна мрежа и мрежа за радиодостъп, операторски клас маршрутизатори и Carrier Ethernet комутатори. Общият пазар е нараснал с 2% през 2019 г., което означава втора поредна година на растеж.

Относителните дялове на приходите от последните 6 години са показани на графиката. Пазарните дялове на компаниите са следните (в скоби са данните за 2018 г.): Huawei 28% (28%); Nokia 16% (17%); Ericsson 14% (14%); ZTE 10% (8%) и Cisco 7% (8%). Това показва, че през последната година ZTE успява да се възстанови, а Nokia и Cisco губят позиции. В дългосрочен план се вижда колко бизнес е успяла да отнеме Huawei от Nokia и Ericsson.

Китайските доставчици печелят пазарен дял при телеком оборудването

© Dell'Oro


Двата най-големи пазара за оборудване през 2019 г. са били мобилна RAN мрежа и оптичен транспорт, като общо те са генерирали около 55% от целия пазар на телеком оборудване. Тези две продуктови линии са стимулира и общия растеж. 5G RAN е приятна изненада, след като Dell'Oro прогнозира подобно развитие, потвърдено и от скорошните данни за RAN продажбите през последното тримесечие на 2019 г.

"Общите резултати на RAN продажбите през тримесечието бяха в съответствие с очакванията, но безжичната 5G RAN активност ни изненада, подкрепяйки прогнозите, че внедряването на 5G безжични мрежи се ускорява, заяви Стефан Понграц, вицепрезидент в Dell'Oro. - Миграцията от LTE към 5G NR продължи да се ускорява с интензивни темпове през 2019 г. Ние продължаваме да сме оптимисти, че тези тенденции ще се утвърдят и през 2020 г., което ще доведе до процъфтяване на пазара на RAN оборудване за трета поредна година."

На пръв поглед изводът от тези данни е, че Huawei и ZTE са по-конкурентни от Nokia и Ericsson на пазара на RAN, което е малко странно на фона на ограниченията, които САЩ наложиха на двете китайски компании. Един възможен отговор на тази загадка би могъл да бъде, че китайското правителство задължава операторите си да фаворизират местните доставчици.

Още няколко извода от доклада на Dell'Oro за 4Q 2019:
  • Доставките на макроклетки и малки клетки 5G NR - Massive MIMO плюс Non-Massive MIMO за радиочестотите под 6 GHz и за милиметровия обхват - са надхвърлили 35 милиона през 2019 г.
  • Общата инсталирана база на 5G NR приемопредаватели ще надхвърлят 100 милиона през 2020 г.
  • Положителното развитие в Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион ще продължи и през 2020 г. и ще осигури растежа.
  • Работата на 5G NR вътре в сградите остава - миграцията от вътрешносградни LTE към 5G NR малки клетки ще се ускори през втората половина на 2019 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X