Мобилни Мрежи

Nokia ще е готова с мрежовите разрези още това лято

Владимир Владков

Пълнофункционалното внедряване на мрежовите разрези (network slicing) се очаква да заработи едва след задействането на Standalone 5G и новото подобрено 5G ядро. Доскоро тази технология бе част само от слайдовете в презентациите, с които индустрията се опитваше да убеди и света, и себе си, че 5G ще промени всичко.

Сега Nokia твърди, че чрез софтуерно обновление нейните клиенти телекоми могат да се възползват от мрежовото разрязване преди пристигането на SA 5G. Решението ще поддържа свързаност от 4G и 5G устройства през "разрезите" на мрежата до съответните приложения, работещи в частни и публични облаци. Този софтуер щял да е наличен през това лято, добавят от Nokia.

"Работата в тясно сътрудничество с нашите клиенти за разработване на нови технологии и бизнес възможности е изключително важна за Nokia, заяви Томи Уито, президент на Nokia Mobile Networks. - 4G/ 5G разрезите дават възможност за множество нови сценарии на употреба, които операторите могат да започнат да изграждат сега, за си създават нови източници на приходи." Въпросните клиенти в този случай са Telia Финландия и A1 Telekom Австрия.

"Беше наистина вълнуващо да бъдем първият оператор, който проведе тест на живо на новата функция на Nokia за мрежовите разрези, заяви Джари Колин, главен технически директор на Telia Финландия. - Като 5G лидер при пилотни проекти и решения за бизнес клиенти, ние знаем, че това ще бъде ключова функционалност, която ще изпълни много от обещанията, очаквани от нашите клиенти. С разрязването можем ефективно да използваме нашия спектър, за да осигурим безпроблемна и надеждна свързаност, а също и да укрепим водещата си позиция на IoT пазара с общонационално внедряване на нови технологии като LTE-M и NB-IoT."

"Гордеем се, че сме сред първите оператори в света, които успешно демонстрираха мрежови разрези от край до край, обхващащи опорната част, транспортната и радиодостъпа през нашите 4G, както и 5G мрежи", заяви Александър Кучар, директор "Технологии и бъдещи услуги" в A1 Telekom Austria Group. - За нашите бизнес клиенти ще бъде огромно предимство да могат да се възползват от специализирани мобилни комуникационни услуги, есклузивни капацитети, стабилна сигурност на данните и предаване с висока надеждност и ниска латентност чрез интегриране на високонадеждната и отлична инфраструктура на А1 и услугите ни с вътрешните процеси на потребителите. Мрежовите разрези в 4G и разширението им в 5G ще играе ключова роля за A1, която да развива нови пазарни сегменти и източници на приходи."

Снимка Nokia: Томи Уито, президент на Nokia Mobile Networks
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X