Мобилни Мрежи

Facebook обяви напредъка на своя проект Telecom Infra Project

Владимир Владков

Финансираният от Facebook проект Telecom Infra Project актуализира важни телекомуникационните характеристики. На челно място в списъка е проектът OpenRAN, който обещава да преобърне индустрията, като "разкомплектова" много от компонентните части от оборудването за радиодостъп, като по този начин отваря пътя за нови конкуренти. Броят на експериментите за ORAN се е увеличил значително през последната година. Освен това друг проект се фокусира върху разделянето на шлюзовете в клетъчните сайтове и той също заслужава внимание.

Същевременно организацията на телеком операторите GSMA обеща да се включи, като Фондацията OpenStack и софтуерният алианс OpenAirInterface ще проучват в които области да сътрудничат в рамките на новосформираната проектна група за отворени опорни мрежи. Всички тези неща са обхванати в публикацията в блога на Антилио Зани, изпълнителен директор в TIP, която очевидно е създадена да съвпадне със старта на проваления MWC 2020. Публикацията включва диаграмата по-долу, която има за цел да илюстрира обхвата на проектите, в които участва.

Facebook обяви напредъка на своя проект Telecom Infra Project

© TIP


Една от компаниите, сътрудничещи на усилията ORAN, Mavenir, обяви, че си партнира с Facebook Connectivity, MTI, Deutsche Telekom и други, стартирайки фамилията устройства Evenstar Remote Radio Head. Целта им е да ускорят внедряването на ORAN технологиите чрез референтни схеми RAN с общо предназначение за 4G и 5G мрежи.

"За да се възползват от следващото поколение, отворени и дезагрегирани RAN решения, които могат да бъдат приложени в различни сценарии за внедряване в 4G и 5G мрежи, за Deutsche Telekom е важно да работи с иновативни партньори, управляващи съвместима с ORAN технология, заяви Абдуразак Мудесир, старши вицепрезидент "Технологична архитектура и иновации" в Deutsche Telekom. - Сътрудничеството между общностите на ORAN и TIP е важен принос за разрастването на тази екосистема и ускоряването на комерсиализацията на технологията Open RAN."

Въпреки че разработването на нови технологии обикновено е фрагментиран процес, най-вече в началните етапи, TIP и ORAN съществуват вече няколко години, така че това засилено сътрудничество изглежда закъсняло. Въпреки че перспективата ORAN да заеме мястото на някой от големите RAN доставчици в търговските мрежи все още е неясна, бързият напредък в тази област със сигурност е причина за известна нервност.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X