Мобилни Мрежи

Huawei e лидер по отношение на договорите за 5G търговски мрежи

Владимир Владков

Китайският доставчик Huawei представи голяма част от новите продукти и търговски споразумения, които бяха планирани за Световния мобилен конгрес, провален заради опасенията от зараза с корона вирус. Според президента на бизнес групата за операторски решения Райън Динг, ако 4G мрежите са предоставяло информация, то 5G предоставят емоции. Той показа и най-леката 5G базова станция, тежаща, по думите на производителя, само 25 кг.

"Конкуренцията при 4G е базирана само върху ценовата война за по-евтин трафик, обясни Динг. - При 5G операторите могат да се отличат един от друг с помощта на нови метрики", добави той, давайки за пример иновации като VR игри и видеоуслуги по заявка с ултрависока резолюция. Предвид опасенията на някои наблюдатели за влиянието на епидемията върху предстоящите Олимпийски игри в Токио, този тип услуги могат да се окажат много по-търсени от очакваното.

Huawei обяви, че е спечелила общо 91 договора за изграждане на търговски 5G мрежи. Миналата седмица Ericsson каза, че има подписани общо 81 договора, а наскоро Nokia съобщи за 63 договора за 5G. От тези 91 споразумения 47 са за 5G мрежи в Европа, което вероятно не се е харесало на американската администрация, искаща тотална забрана на китайския производител. 27 от договорите са в Азия, а 17 са с оператори от други части на света. Впоследствие Huawei обясни, че голяма част от спечелените сделки са за RAN частта на 5G. Същевременно бе обявено, че производството на оборудването не е пострадало сериозно от мерките, свързани с корона вируса. Компанията не очаква веригите за доставки на устройства да бъдат засегнати изобщо.

"5G се разви отвъд нашето въображение по отношение на разгръщането, на екосистемата и на изживяванията, казва Динг, а мрежите са основата на 5G бизнеса. Досега Huawei е спечелила 91 търговски 5G договора и е доставила над 600 000 антени 5G Massive MIMO Active Antenna Units (AAU). Huawei се ангажира да разработи най-добрите 5G решения от край до край, включително 5G базовата станция с най-висока производителност, която поддържа всички сценарии, и Blade AAU с най-високо ниво на интеграция. Blade AAU може да работи във всички честотни диапазони под 6 GHz и да поддържа 2G, 3G, 4G и 5G мрежи. Това решава проблема с ограниченото пространство за инсталиране на антените и намалява общите разходи за притежание (TCO) с над 30% в сравнение със съществуващите решения.", добави Динг.

Huawei използва събитието, за да наблегне отново на предимствата, които 5G носи на различните индустрии. В панелната дискусия бе отбелязано, че в сегашната си форма технологията може да предложи почти само увеличение на скоростта на преноса. По-интересните приложения ще се случат, когато заработят и обещанията за супер малка латентност, предоставяна от самостоятелната (standalone) 5G мрежа. През миналата година Huawei e похарчила $18 милиарда за научно-изследователски дейности, макар че те обхващат не само мрежовото оборудване, а и потребителските устройства като смартфони, таблети и други продукти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X