Мобилни Мрежи

Ericsson се опита да тушира разочарованието от проваления Мобилен конгрес

Владимир Владков

Ericsson реши да представи част от новините, подготвени за традиционната голяма среща на своя щанд по време на Световния мобилен конгрес. През миналата година компанията посрещна над 10 000 посетители и затова е осъзнала риска от обмен на коронавирус дори само от един заразен. Решението за оттеглянето от събитието е шокирало мнозина в компанията, но то е трябвало да бъде взето.

Относно състоянието на 5G технологиите шефът на поделението за мрежи Фредрик Джейдлинг коментира, че 2020 г. ще бъде годината, в която 5G технологията започва да постига по-голям мащаб както по отношение на покритието, така и на задействането на нови мрежи, като абонаментите за 5G услуги щели да скочат от 13 милиона на 100 милиона, голяма част от които в Китай. Ericsson вече има подписани 81 споразумения за търговски 5G инсталации с 49 потребителя, има и пуснати в експлоатация 25 5G мрежи.

По отношение на крайните потребители Джейдлинг спомена, че те се интересуват от игрите и от други VR/AR приложения, но все още не се забелязва скок на търсенето им. Бизнес сценариите за 5G в момента са по-силната страна на технологията, като се отчита интерес към смарт фабрики, частни мрежи и други корпоративни приложения, допълват от Ericsson.

Част от презентацията на компанията бе върху въпроса "Какво ще се случи след 5G", но съкращението 6G не се появи. Въпреки това компанията използва случая, да обяви, че е подобрила рекорда за скорост в 5G мрежа, постигайки 4,3Gbps през канал с ширина 800MHz в милиметровия радиочестотен спектър. Другите новини от Ericson, са свързани с подобряване на 5G опорната мрежа, подобряване на мрежовите услуги с помощта на изкуствен интелект и спечелената в Австрия сделка за IoT.

Решението Energy Infrastructure Operations, базирано изкуствен интелект, помага за оптимизиране на потреблението на енергия в цялата мрежова инфраструктура на операторите. Според Ericsson решението, интегрирано в Ericsson Operations Engine, помага на телекомите да намалят оперативните си разходи с до 15 на сто, намаляване на посещенията на техници до радиокулите и другите сайтове с до 15%, както и 30 на сто по-малко прекъсвания заради енергийни проблеми. Решението Energy Infrastructure Operations е тествано с потребители в Европа, Азия, Близкия изток и Латинска Америка, като вече е пуснато в експлоатация в мрежата на Telenor Мианмар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X