Мобилни Мрежи

Qualcomm не се отказва от 4G, пуска нови чипове

Владимир Владков

Qualcomm даде детайли за три нови 4G чипсета за средния и ниския клас смартфони, които ще са подходящи за индийския пазар. Чиповете разполага с подобрени възможности за свързаност, игри и мултимедийни развлечения.

В изявление на вицепрезидента на Qualcomm за Индия Рахен Вагадия се отбелязва бързото проникване на 5G в света, но въпреки това "4G продължава да отава във фокуса на Qualcomm Technologies за региони като Индия, в които тази технология ще остане ключова за осигуряването на свързаност."

Производителят заяви, че чиповете Snapdragon 460, 662 и 720G ще бъдат първите, които ще поддържат навигационни възможности, осигурени от индийската регионална навигационна сателитна система.

Snapdragon 720G ще даде възможност на устройствата да показват много по-динамични геймърски заглавия, да записват видео в 4K резолюция и да свалят файлове с максимална теоретична скорост до 800Mb/s. Чипът е произведен по 8-нанометрова технология. Snapdragon 720G разполага и с най-новото, пето поколение технология с изкуствен интелект AI Engine с подобрен акселератор Qualcomm Hexagon Tensor Accelerator, които ще осигурят нови ИИ изживявания на потребителите. Интегрираният LTE модем Snapdragon X15 поддържа агрегиране на 3 носещи, 4x4 MIMO върху две носещи и модулация 256-QAM за по-бързи скорости на сваляне. Освен това Snapdragon 720G разполага с подсистемата FastConnect 6200, която виртуално удвоява Wi-Fi скоростите и обхвата за онлайн игри и уеб браузване в сравнение с устройствата с единична антена. Тя осигурява и ключовите Wi-Fi 6 възможности като 8x8 замервания многопотребителско MIMO (multi-user MIMO) за двукратно подобрение спрямо конкурентни Wi-Fi 6 устройства. Технологията Target Wake Time обещава до 67% по-добра енергийна ефективност. Чипът разполага с цялостен пакет за сигурност WPA3, както и с интегриран Bluetooth 5.1.
Snapdragon 662 ще работи в устройства с тройни камери и ще предоставя скорости към клиента до 390Mb/s. Qualcomm обяви, че чипсетът Snapdragon 460 ще предоставя до 70% подобрение на производителността спрямо предшественика си, при които пиковите скорости са до 390Mb/s.

Устройства, разчитащи на чипа Snapdragon 720G, се очакват в търговската мрежа през първото тримесечие на годината, а моделите с другите два чипа ще се появят по-късно през годината. Китайските производители Xiaomi и Realme (марка на BBK Electronics) са потвърдили, че ще използват Snapdragon 720G в свои устройства. И двете компании са водещи на пазара на смартфони в Индия. Според Xiaomi, непрекъснато расте търсенето на високопроизводителни чипсети, които поддържат интензивна употреба и игри. Qualcomm каза, че повече от 4000 устройства използват чипове Snapdragon от сериите 7, 6 и 4.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X