Мобилни Мрежи

Европа пак ще налага един тип зареждане на смартфоните

Владимир Владков

6 години след като Европейският съюз призова производителите на мобилни телефони да се обединят около общ формат за зареждане, нищо не се е променило. Стимулирането бе обявено като част от актуализираната Директива за радиооборудванто, чрез която ЕК се опитва да контролира този пазар. С цел намаляване на отпадъците (но без да описва подробности как това ще се случи) и по-лесната употреба на телефоните, евродепутатите гласуваха да задължат внасяните телефони да имат универсален порт за зареждане. Тогава Еврокомисията реши да приложи подхода за натиск.

"Модернизираната Директива за радиосъоръженията е ефикасен инструмент за предотвратяване на смущения между различните устройства за радиооборудване, коментира тогава говорителят на ЕС Барбара Вайлер. - Особено ми е приятно, че се обединихме около въпроса за въвеждането на универсално зарядно устройство. Това обслужва интересите както на потребителите, така и на околната среда. Това ще сложи край на бъркотията около зарядните устройства и на 51 000 тона електронни отпадъци годишно."

Не ясно депутатите са стигнали до това заключение, но и днес много потребители държат по няколко зарядни устройства. Освен това не е ясна екологичната полза, тъй като всеки телефон се продава със зарядно устройство. Но тъй като усилията на ЕС доведоха само до ситуация на избор между 3 различни формата за зареждане, явно ЕК е готова на по-решителни действия за изпълнения на своя план.

В наскоро обявено съобщение на ЕП пише, че "Подходът на Еврокомисията за "насърчаване" на индустрията да разработи универсални зарядни устройства не отговаря на целите на законодателите. Доброволните споразумения между различни участници в индустрията не дадоха желаните резултати. Едно общо зарядно устройство трябва да пасва на всички мобилни телефони, таблети, четци на електронни книги и други портативни устройства", настояват евродепутатите."

За щастие браншът така или иначе гравитира към формата USB-C, особено за високия клас телефон, така че вероятно е въпрос на време този порт да стане повсеместен. Когато това се случи, бюрокрацията в ЕС ще може да "се потупа по гърба", че нейните усилия са донесли още едно благо на потребителите и околната среда.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X