Мобилни Мрежи

MediaTek пусна своя 5G чип Dimensity 800 за среден клас телефони

Владимир Владков

След като пред ноември представи своя версия на 5G чип за премиум сегмента, MediaTek обяви и 5G чипсета си Dimensity 800 за устройства от среден клас.

5G еуфорията е голяма в момента, но на практика тя ще затихне бързо без наличните на достъпни устройства, които да свързват запалените потребители към бързата цифрова супер магистрала. Новината от MediaTek е стъпка в правилната посока.

Представен на изложението CES 2020 в Лас Вегас, 5G чипсетът Dimensity 800 е отговорът на MediaTek на чипа на Qualcomm Snapdragon 765; продукт за среден клас смартфони, като този сегмент е критично важен за масовото проникване на 5G сред потребителите.

MediaTek пусна своя 5G чип Dimensity 800 за среден клас телефони

© Mediatek


"MediaTek вече пусна своето флагманско 5G решение за смартфони - Dimensity 1000, а с фамилията 5G чипсети от серията 800 ние предоставяме 5G на средния клас устройства и на масовия пазар", каза Т.Л. Лий, шеф на поделението за безжични решения на MediaTek.

"Всеки би трябвало да има достъп до отлична технология. Серията Dimensity 800 ще "захрани" новия премиум сегмент за 5G, осигурявайки на потребителите функционалностите и производителността на флагмански смартфон, но на ценови нива от средно ниво."

Въпреки че повечето клиенти на развитите пазари може би ще се "нацупят" пред перспективата да си купят среден клас смартфони, но космическите цени на днешните 5G съвместими апарати ще принудят редица клиенти да вземат малък заем, за да си купят такъв. Същевременно 5G съвместими устройства от среден клас ще са критично важни за запълване на празните ниши и масовото възприемане на 5G смартфоните.

Чипсетът на MediaTek поддържа агрегиране на две носещи, което според MediaTek предлага 30% по-широко високоскоростно покритие и подобрена възможност за прехвърляне на сигнала между клетките, като същевременно поддържа и самостоятелен (Standalone), и несамостоятелен (non-standalone) свързаност в обхвата под 6 GHz. В чипа работят 4 големи ядра Arm Cortex-A76 с тактова честота до operating 2 GHz, които са съчетани с още 4 енергийно ефективни ядра Arm Cortex-A55, работещи също на честота до 2 GHz, като това подобрява производителността при интензивни приложения като мобилни игри например.

Макар че този чипсет не притежава огромната мощ на флагманския модел Dimensity 1000, това не трябва да е изненада. Това е продукт, чиято цел е да ускори пускането на устройства за средния пазарен сегмент.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X