Мобилни Мрежи

5G: Telenor загърби Huawei за сметка на Ericsson

Иван Гайдаров

Telenor избра Ericsson за партньор при въвеждането на своята 5G RAN мрежа в Норвегия, загърбвайки досегашното сътрудничество с Huawei за изграждането на LTE инфраструктурата си. Според телекомуникационната компания решението е взето след задълбочена оценка на възможностите на основните доставчици в сферата на технологиите от следващо поколение.

От Telenor обясняват, че пълната модернизация на мрежата ще отнеме от четири до пет години. По време на прехода компанията ще продължи да използва Huawei за поддържане на своята 4G мрежа и да работи по надстройката до 5G в някои части на страната.

До момента Huawei беше единственият доставчик на 4G RAN за Telenor в скандинавската държава.

Според телекома това решение ще гарантира, че норвежките му клиенти ще "имат най-оптималното потребителско изживяване и ще могат да продължат да се радват на бърза и надеждна мобилна мрежа по време на модернизацията". Теленор планира да пусне 5G в страната през 2020 г.

Изпълнителният директор на Telenor, Норвегия Сигве Брекке разкрива, че компанията е направила задълбочен анализ на способностите на доставчиците по отношение на техническото качество, иновациите и сигурността, в следствие на който "решихме да разчитаме на нов партньор за тази важна технологична промяна в Норвегия."

Решението на Telenor е пореден удар за Huawei. Компанията е изправена пред редица предизвикателства заради съмнения, че оборудването ѝ позволява на китайското правителство да шпионира. Тези опасения доведоха до забрана за Huawei да участва в 5G внедрявания в САЩ и Австралия. Редица въпросителни има и на основните европейски пазари.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X