Мобилни Мрежи

И Nokia, и Ericsson спечелиха 5G сделки в Китай

Владимир Владков

Nokia е сключила 5G договори с трите големи мобилни оператора в Китай на обща стойност 15,7 млрд. юана ($2,2 млрд.), като новината се появи само седмица, след като те стартираха мобилни услуги от следващо поколение. Конкурентът Ericsson обяви, че също си е подсигурил подобни сделки.

Финландският производител на телеком оборудване е подписал рамкови договори за сътрудничество в областта на 5G с China Mobile, China Telecom и China Unicom, които ще се изпълняват през 2020 г. Договорите покриват разгръщане на мрежи от край до край, оборудване и услуги за 5G, ултрашироколентови услуги, опорни мрежи, оптика, IP оборудване, софтуер и управлявани услуги.

Китайският портал Shine обяви, че Ericsson също е сключил рамкови споразумения с трите оператора, но финансови подробности за тези сделки не са обявени. Сделките са договорени на международното изложение 2019 China International Import Expo, което се провежда в Шанхай до 10 ноември.

China Daily посочва, че сключването на договори с чуждестранни доставчици показват отвореното отношение на страната към всички международни играчи при разгръщане на технологията за разлика от други нации като САЩ, Австралия и Япония, които пречат на китайските производители Huawei и ZTE да се състезават за 5G договори.

Трите големи оператора в Китай твърдят, че са осъществили най-мащабното разгръщане на 5G, с около 86 000 базови станции, инсталирани в 50 града. Те очакват този брой да надхвърли 130 000 до края на годината, осъществявайки много бърз растеж след издаването на лицензите през юни.

GSMA Intelligence прогнозира, че в Китай ще има 460 млн. 5G абонати през 2025 г., които ще представляват 36 на сто от всички 5G абонати в света.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X