Мобилни Мрежи

Vodafone ще заложи на RAN технология с отворен код

Владимир Владков

Глобалният оператор Vodafone разкри плановете си да заложи на технологията OpenRAN в Европа, като с този ход ще заплаши доминацията в радиомрежите на традиционните мрежови доставчици Ericsson, Huawei и Nokia.

След тестовете в Турция и Южна Африка, операторът е започнал да изпробва технологията в няколко отдалечени района във Великобритания.

"Вече сме заделили бюджет и се поставили ясна цел за тези тестове, но все още не сме избрали конкретните обекти", а заявил представител на оператора, като се обсъждат над 100 потенциални места.

OpenRAN е съвместима с 2G, 3G и 4G услуги, в бъдеще се очаква да работи и с 5G. Твърди, че Великобритания е първият "развит пазар", използващ тази технология с отворен код, като след това внедряването може да продължи и в другите страни в Европа, в които компанията оперира.

Инициативата OpenRAN е част от разработката на Telecom Infra Project (TIP), която се стреми да подобри ефективността на мрежата за радиодостъп (RAN), използвайки ориентиран към софтуера подход и стандартизиран хардуер. Целта е да се увеличи съвместимостта между оборудването на различни доставчици, като този подход се смята за ценово по-ефективен при предоставянето на свързаност в отдалечените райони. Intel е основният поддръжник на тази инициатива.

Vodafone смята, че този ход ще подобри "устойчивостта на веригата за доставки", която в последните години се е свила до "шепа доставчици", като осигурява вълна от нови доставчици на 2G, 3G, 4G и 5G технологии, допълващи предложенията на днешните пазарни лидери. Сред тези нови доставчици са щатските Mavenir и Parallel Wireless. Сегашните 4G и 5G мрежови доставчици на Vodafone са Ericsson и Huawei.

Parallel Wireless твърди, че нейният пакет OpenRAN може да намали оперативните разходи с поне една трета, като цитира прогнозите на анализаторите, че разходите за разгръщане на 5G макро клетки ще спаднат с 50 на сто до 2022 г., ако се те бъдат изградени с отворена архитектура в сравнение с очакваните 30 на сто намаление, ако се разчита на традиционни подходи.

OpenRAN се появи на сцената през октомври 2018 г. на TIP Summit, където и Vodafone, и Telefonica я приветстваха като бъдещето на RAN оборудването. След два първоначални пилотни проекта през 2017 в Индия, които са убедили Vodafone във възможностите на новата технология да изпълни изискванията за производителност, операторът е започнал да работи с Parallel Wireless при лабораторни опити в Южна Африка и тестове във външни мрежи в Турция. Там технологията е разгърната в 25 сайта, доставящи 2G и 4G услуги на потребители в градски и отдалечени райони.

Vodafone планира още тестове в Демократична република Конго и в Мозамбик, където технологията ще предлага гласови повиквания и мобилни данни. Операторът е избрал и британската Lime Microsystems, която ще осигури малки клетки за по-добро покритие в големите градове. Производителят е избран от Vodafone и Telefonica през 2018 г., за да предостави платформа от край до край, базирана на технологията CrowdCell, създадена да подобри 4G покритието в сградите. CrowdCell вече се използва в Испания и в Турция.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X